No i stało się. To już dwunasta odsłona Sezonowej Szmuglerki, jaba-daba-duuu! 🙂
Rozpoczęłam ten cykl w październiku 2015 roku, a więc po dzisiejszej publikacji na blogu znajdziecie kompletny kalendarz kuchni sezonowej – 12 okrąglutkich i smakowitych miesięcy sezonowych warzyw i owoców, wraz z przepisami dla całej rodziny:
Zrobiłam to! To prawdziwy cud nad Wisłą, biorąc pod uwagę kilka czynników. Tym razem nie chodzi wcale o mój słomiany zapał 😉 Raczej o totalny brak systematyczności w naszym codziennym życiu.
Plan dnia dostosowany do potrzeb niemowlaka, czterolatka, no i Męża (nie ukrywajmy tego!) wyklucza jakąkolwiek systematyczność. Cokolwiek zaplanuję, mogę śmiało przyjmować zakłady na grube miliony, że te plany legną w gruzach.
Moja jedyna codzienna rutyna to karmienie Irki, jej kąpiel i spacer, przedszkole Romka i buziak dla Męża, wychodzącego do pracy. Cała reszta to chaos i czysta improwizacja. Nic nowego, powiecie. I macie rację, każda z nas tak funkcjonuje. Dlatego nie użalam się, bo co to zmieni?
Gdzieś tam po drodze, w locie postawię na gazie jakąś szamę, ale raczej bez eksperymentów. Ten rok był dla nas trudny pod względem organizacyjnym, dlatego kurczowo trzymałam się starych, sprawdzonych przepisów.
A co z kulinarną kreatywnością? Sorry, ostatnio całą moją kreatywność wykorzystuję wymyślając „10 sposobów na przewinięcie niemowlaka ćwiczącego raczkowanie”. No i wszystko jasne: w końcu i mnie dopadło pieluszkowe zapalenie mózgu.
To dlatego na blogu pojawiło się niewiele nowych dań. Ale kto wie, kto wie? Może w nadchodzącym roku uda mi się to nadrobić? Może postawię na BLW w związku z rozszerzaniem diety Irenki? A może na kuchnię skandynawską? Zobaczymy.
Łapcie sezonowy kalendarz na wrzesień, który jest miesiącem wyjątkowo bogatym w smaki! To zdecydowanie najdłuższa w roku lista warzyw, owoców (również tych nietypowych, jak jarzębina czy czeremcha), grzybów i orzechów.
Życzę Wam smacznego! No i złotej polskiej jesieni!
Aktualna LISTA PRZEPISÓW NA WRZESIEŃ:
• kliknięcie w fotkę przekieruje Was do przepisu
• kliknięcie w nazwę warzywa przekieruje Was do listy potraw, w którego skład wchodzi dane warzywo
Sezonowe warzywa, owoce,
grzyby i orzechy
WRZESIEŃ
Źródło: Sezonownik
Bakłażan
Boćwina i burak
Botwina doskonale sprawdzi się również w lekko zmodyfikowanych przepisach z zacnym, starym burakiem:
Brokuł
Brukiew ♥
Pamiętacie, że brukiew pochodzi ze Skandynawii? Orientujecie się, gdzie w Warszawie można kupić brukiew? Pomocy!
Jeszcze nie udało mi się jej upolować, a mam ogromną ochotę na tradycyjną, skandynawską zapiekankę z brukwi.
Brukselka
Cebula
Chrzan
Cukinia
Cykoria
Czarna rzepa
Czosnek – znajdziecie go w większości przepisów na blogu: KLIK
Dynia
Przepisy zawierające zarówno miąższ, jak i pestki dyni.
Fasola
Fasolka szparagowa
Fenkuł
Jarmuż
Kabaczek
Kalafior
Kalarepa
Kapusta
Karczoch
Koper
Koper włoski
Kukurydza
Marchew
Ogórek
Papryka
Pasternak
Patison
Pietruszka + natka

Pomidor
Por
Roszponka
Stosuję zamiennie ze szpinakiem, jarmużem i rukolą. Roszponka świetnie nadaje się do rozmaitych sałatek, zielonych koktajli (KLIK) lub pesto (KLIK).
Rukola
Sałaty
Seler
Skorzonera
Szpinak
Ziemniaki
OWOCE SEZONOWE:
Aronia
Berberys
Czarny bez
Czeremcha
Dereń
Dzika róża
Głóg
Gruszka
Jabłko
Jagoda
Jarzębina
Jeżyna
Mirabelka
Morela
Pigwa
Pigwowiec
Rokitnik
Śliwki
Winogrona
Żurawina
GRZYBY:
Borowik
Kurki
Podgrzybki
ORZECHY:
Orzechy laskowe
Orzechy włoskie
Smacznego!
.
.
Jeśli spodobał Ci się ten tekst, podziel się nim ze znajomymi, klikając niebieski guziczek poniżej ↓
Dziękuję!
5 komentarz
Skąd ja to znam, chociaż ja dopiero noszę drugie w brzuchu 😉 Ale małe dziecko i duże dziecko zapewniają mi rozrywkę na cały dzień. O mojej kulinarnej kreatywności jak na razie zapomniałam, zaraz dopadną mnie norweskie ciemności i tyle będzie z mojego gotowania na bloga, hi hi
Chaos czasem jest piękny, improwizacja lepsza od planów 🙂
Ja dziś na obiad wedle życzenia córki mam zupę paprykowo-pomidorową z dużą ilością kiełbaski a potem planuje placuszki z cukinii z serem feta 🙂
Wrzesień to chyba ostatni dzwonek, by najeść się różnych późnoletnich warzyw i owoców 🙂
Renia, uwaga, rzucam Ci pomysł/inspirację. Uważam, że powinnaś wydać swoje szmuglerskie przepisy w formie drukowanej, a przynajmniej elektronicznej. Byłoby super mieć wszystko pod ręką w kuchni. Będziesz miała super produkt i wartość dodaną dla swoich czytelników. Ja biorę pierwsza.
Zawsze jak tu zaglądam to po prostu szczęka mi opada, wydać to koniecznie <3