Kuchnia sezonowa zimą to duże wyzwanie… ale uszy do góry, luty to już ostatnia prosta! 🙂 Byle do wiosny!
Kim jest Sezonowa Szmuglerka?
To zdesperowana matka, która kierowana miłością, wiedzą i najlepszymi chęciami, stara się odżywiać swoją rodzinę zdrowo i sezonowo. Z uporem maniaka! 😉
Na początku każdego miesiąca zamieszczam na blogu listę warzyw i owoców, na które trwa sezon, wraz z linkami do archiwalnych przepisów. Wiele z nich to sprytny sposób na przemycenie zieleniny wszystkim zatwardziałym niejadkom! 🙂
Na poprzednie części cyklu możecie zerknąć tutaj:
.
PAŹDZIERNIK – Jak zostać Sezonową Szmuglerką?
.
.
LISTOPAD
.
.
GRUDZIEŃ
.
.
.
STYCZEŃ
.
.
A oto aktualna LISTA PRZEPISÓW NA LUTY:
• kliknięcie w fotkę przekieruje Was do przepisu
• kliknięcie w nazwę warzywa przekieruje Was do listy potraw, w którego skład wchodzi dane warzywo
Sezonowe warzywa i owoce
LUTY
Burak
Cebula
Cykoria
Czosnek – znajdziecie go w większości przepisów na blogu: KLIK
Fasola
Jarmuż
Kapusta
Marchew
Pietruszka + natka
Por
Rzepa
Seler
Ziemniak
Ponadto w lutym trwa sezon na:
• Brukiew, pasternak i topinambur – chętnie coś bym z nich upichciła, ale trudno je dostać
• Owoce: cytrusy, gruszki i jabłka
Wiem, wiem, dawno nie wrzucałam żadnych nowych przepisów… ale liczę na Waszą wyrozumiałość 😉 Ze względu na gorący okres w naszej rodzinie, związany z końcówką ciąży i porodem, nie mam głowy do kulinarnych eksperymentów i gotuję według ulubionych, sprawdzonych przepisów.
Jednak czas karmienia piersią, a potem rozszerzania diety Panny Kijanki z pewnością będzie dla mnie mega inspirujący 🙂 Trzymajcie kciuki!
.
.
.
.
Fot. tytułowa – Agnieszka Bladzik (CC0)
16 komentarz
Jestem za burakiem. To najlepszy owoc jaki znam. Jest tak wdzięczny w obróbce jak mało który. Wczoraj jadłem gotowane talarki w occie balsamiczym. rewelacja.
Mniam! Też kocham ten „owoc” 🙂 Cudownie też smakuje upieczony w folii, np. jako dodatek do sałatek.
Ale świetny pomysł na cykl wpisów 🙂 zajrzałam do kilku przepisów z cebulą i ziemniakami, są ciekawe i oryginalne, z przyjemnością któreś wypróbuje, o ile uda się zdobyć składniki 🙂
Hej, ale pasternak jest łatwo dostać:) wystarczy chcieć kupić pietruszkę. Bo często oszukują i dają pasternak zamiast pietruszki np. w paczkach z włoszczyzną
Ale jaja, to ciekawe co piszesz! A myślałam, że byłam dotąd pasternakową dziewicą 😀
Zresztą nawet jeśli zostałam oszukana, to pewnie nie umiałabym odróżnić smaku pasternaku od pietruszki – taki już smutny los mieszczucha z dziada pradziada 😉
Burak bardzo zdrowy, ale muszę przyznać, że sałatka z kuskusem mnie zaintrygowała. Idealna do pracy, więc ją wypróbuję. Dzięki
pysznie zdrowo i również po mojemu. Mój mały Szkrab wcina sezonowe produkty jak leci większy grymasi…ale nie poddaje się 🙂
Zastanawiam się z czego to wynika. Starszakowi też przemycam jak mogę, czasem wręcz staję na głowie, na przykład miksuję koktajle owocowo-warzywne, które zabarwiam mrożonymi truskawkami, żeby miały jego ulubiony kolor i smak 😉 Starszak nie tyka surówek/sałatek, więc to jedyny sposób, żeby przemycić mu surowe warzywa.
Z młodszym dzieckiem planuję bardziej przyłożyć się do BLW – zobaczymy czy skutecznie 😉
Jabłka to u nas codzienność 🙂 Masz rację-byle do wiosny 🙂
Buraki! Dzisiaj postawilam do ukiszenia 🙂
Ja planuję na dniach wykorzystać buraki do ciasta 🙂
Lista jak znalazł. Dzisiaj jadę na zakupy w celu obrabowania stoiska z warzywami. Brakuje mi ich.
Daj znać co upichciłaś 🙂
Ostatnio zakochałam się w podsmażanej cukinii.
O jaka sprytna ściągawka! Dziękuję!
Przydatny post na te zimowe miesiące, ale nich już będzie wiosna z całym swoim nowalijkowym dobrodziejstwem 🙂