Składniki:
1 kg pieczarek
1 por
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
100 g migdałów w płatkach
duża garść świeżych liści bazylii
duża garść świeżych liści oregano
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
olej do smażenia
1,5 litra bulionu warzywnego
1/2 szklanki płatków drożdży nieaktywnych + ciepła woda
Recepturę sprzedała mi przed Świętami Wielkanocnymi Małgosia, koleżanka z pracy. Dziękuję! 🙂
W oryginale w przepisie pojawia się żółty ser, który zastąpiłam płatkami drożdży nieaktywnych. Jeśli nie zależy Wam na wersji czysto roślinnej, użyjcie sera.
To przepis typowo świąteczny – robiłam to danie dla całej rodziny, z podanych proporcji wyszły mi dwa duże naczynia żaroodporne papu. Dlatego jeśli nie chcecie wykarmić wszystkich krewnych i znajomych, przygotujcie to danie z połowy podanych składników.
Wykonanie:
• Pieczarki dokładnie umyć. Wykręcić z nich ogonki, pokroić je w kosteczkę i usmażyć. Kapelusze odłożyć na później.
• Migdały w płatkach uprażyć na suchej patelni na złoto.
• Por drobno posiekać, marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na drobnych oczkach. Warzywa podsmażyć przez chwilę na patelni z dodatkiem oleju, następnie zalać około bulionem warzywnym (około 1 litra – tak aby zakrył warzywa) i dusić do momentu, aż cały płyn zostanie zredukowany.
• Wymieszać farsz: warzywa, pieczarki i migdały. Doprawić pieprzem, solą i drobno posiekanymi ziołami (bazylia i oregano).
• Drożdże nieaktywne w płatkach zalać ciepłą wodą do uzyskania konsystencji sosu.
• Na kapelusze pieczarek nakładać około 1 łyżki farszu i sos „serowy”. Ułożyć pieczarki w naczyniu żaroodpornym, na dno nalać resztę bulionu (cienką warstwę, maks. 1 cm).
• Piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez maksymalnie 20 minut (pieczarki powinny pozostać lekko twarde, a nie rozciapane). Piec pod przykryciem lub folią aluminiową, na kilka minut przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywkę naczynia/ folię, aby przypiekł się sos serowy.
Koniecznie dajcie znać jak Wam wyszło!
Smacznego 🙂
Przepis pochodzi z 11.04.2015 r. z mojego „starego” bloga DzikieZiemniaki.pl
2 komentarzy
muszę spróbować, ale raczej wykorzystam ser 🙂
Smacznego!