Bardzo proste, a zarazem pyszne i efektowne danie. A jakie fotogeniczne! ;)
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego (jeśli zależy Wam na wegańskim, można znaleźć je na przykład w Biedronce)
Około 10 różyczek brokuła
3 ząbki czosnku
Łyżka oleju do smażenia
Sól, pieprz
Łyżka sezamu do dekoracji
Wykonanie:
• Krótko gotować brokuły na parze (około 3 minuty).
• 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i krótko podsmażyć na oleju (uwaga: czosnek szybko się przypala).
• Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Na papierze rozwinąć ciasto francuskie, ułożyć brokuły pośrodku ciasta, tak aby zajmowały ok. 1/3 jego szerokości. Pasy, które zostały po bokach pokroić w poprzek w paski ok. 2 cm szerokości.
• Polać brokuły czosnkiem podsmażonym na oleju, przyprawić pieprzem i solą (szczodrze!).
• Zawinąć krótszą krawędź ciasta na jednym końcu i zapleść boczne paski dokładnie tak jak warkocz.
• Warkocz posypać sezamem (można wcześniej przy pomocy pędzelka pomalować wierzch ciasta olejem, aby sezam lepiej się przykleił).
• Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut lub dopóki ciasto się zarumieni (czas pieczenia zależy od piekarnika).
Smacznego!
Przepis pochodzi z mojego “starego” bloga DzikieZiemniaki.pl