W sieci krąży mnóstwo przepisów na jarmuż: chipsy jarmużowe, zapiekanki, sałatki…
Dziś zdradzę Wam nasz ulubiony rodzinny przepis i najlepszy sposób, aby oswoić to zielsko 🙂
Prosty, szybki i przepyszny!
Składniki:
1/2 kg jarmużu
Około 2 litry wody
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki masła z orzechów arachidowych
3 łyżki gorącej wody (sos będzie miał bardzo intensywny smak, więc ta odrobina wody dla nadania odpowiedniej konsystencji mu nie zaszkodzi)
Wykonanie:
• Oderwać liście od łodyg i twardej środkowej części. Dokładnie umyć jarmuż. Ma sporo zakamarków, skubany! 😉
• Zagotować około 2 litry wody. Do wrzącej wody wrzucić jarmuż i blanszować przez mniej więcej minutę. Odlać wodę lub wyłowić liście łyżką cedzakową.
• Wymieszać składniki sosu: sok z cytryny, sos sojowy, masło orzechowe i gorącą wodę. Aby sos był idealnie gładki można na tym etapie użyć blendera kielichowego lub ręcznego.
• Przełożyć jarmuż do miski (podane składniki starczą na salaterkę standardowej wielkości), polać sosem, dokładnie wymieszać i zajadać!
Smacznego!
.
.
Polub blog na Facebooku, wrzucam tam fajne rzeczy
i informuję o nowych wpisach ↓
Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
lub udostępnisz ten tekst 🙂
Przepis pochodzi z mojego poprzedniego bloga: DzikieZiemniaki.pl
1 komentarz
Świetny przepis spróbuje ?