Pogoda taka piękna, że aż żal siedzieć z nosem w telefonie czy monitorze! Dlatego bez zbędnych ceregieli: częstujcie się sezonowymi przepisami na czerwiec. Sezonowa Szmuglerka poleca! 😉
Ponadto na końcu wpisu znajdziecie galerię Waszych smakowitych przepisów, które podlinkowaliście w maju.
Kulinarne LINKOWE PARTY nadal trwa, więc bez krępacji wklejajcie kolejne sezonowe pyszności ♥ Agrest, arbuz i szczaw poszukiwane!
Aktualna LISTA PRZEPISÓW NA CZERWIEC:
• kliknięcie w fotkę przekieruje Was do przepisu
• kliknięcie w nazwę warzywa przekieruje Was do listy potraw, w którego skład wchodzi dane warzywo
Sezonowe warzywa i owoce
CZERWIEC
Źródło: Sezonownik
Agrest
Arbuz
Agrest i arbuz to takie owoce, które w naszym domu znikają, zanim cokolwiek zdążę z nich ugotować lub upiec. Biję rodzinkę po łapach, ale nic to nie daje 😉 Dlatego przepisów brak, ale mam w planach arbuzową lemoniadę – stay tuned!
Boćwina i botwina
Botwinka doskonale sprawdzi się również w lekko zmodyfikowanych przepisach z zacnym, starym burakiem:
Bób
Brokuł
Cebula
Cukinia
Czereśnie
Czosnek – znajdziecie go w większości przepisów na blogu: KLIK
Fasolka szparagowa
Groszek
Kalafior
Kalarepa
Kapusta
Maliny
Marchew
Ogórek
Pietruszka + natka

Pomidor
Por
Porzeczki
Poziomki
Rabarbar
Roszponka
Roszponkę dodaję przede wszystkim do zielonych koktajli (KLIK) lub pesto (KLIK). Z roszponki robię też smakowitą sałatkę z sosem miodowo musztardowym ♥ Wrzucę przepis przy najbliższej okazji, jak tylko uda mi się zrobić jej zdjęcie.
Rukola
Rzodkiewka
Sałata
To takie banalne, mało inspirujące warzywo… ale może wymyśliliście sałatkę z jakimś obłędnym zestawieniem smaków? Koniecznie dajcie znać w linkowym party poniżej!
Seler
Szczaw
Szparagi
Tu nie wydziwiam 😉 Szparagi pochłaniamy w kosmicznych ilościach, upieczone „tak po prostu” z oliwą i solą. Albo w postaci błyskawicznej, prostej zupy szparagowej, którą pokochał nawet mój czteroletni niejadek – to jego ulubiona zupa zaraz po pomidorówce!
A jeśli uwiera Was moda na szparagi lub wciąż nie możecie się do nich przekonać, przeczytajcie dlaczego warto je jeść u Olgi z Make Happy Day 🙂
Szpinak
Truskawki
Ziemniaki
W związku z faktem, że część warzyw i owoców została niezagospodarowana, a zielonego ogórka i kalafiora jest jak na lekarstwo, kontynuuję LINKOWE PARTY, które ogłosiłam w zeszłym miesiącu (KLIK).
Wrzucajcie linki do swoich blogów, do WEGETARIAŃSKICH lub WEGAŃSKICH przepisów, których składnikami są:
• agrest
• arbuz
• boćwina, ale nie botwina!
• czereśnie
• kalafior
• kalarepa
• poziomki
• porzeczki
• rabarbar
• sałata
• szczaw
• szparagi
• zielony ogórek
Przy okazji dziękuję Wam bardzo za przepisy nadesłane w zeszłym miesiącu, mniam! Poniżej ich galeria wraz z linkami do Waszych blogów.
Gotujcie na zdrowie!
Smacznego!
.
.
LINK PARTY – Wasze przepisy:
Kwiaty bzu
.
Lody z kwiatem bzu ♥
.
.
Czosnek niedźwiedzi
.
.
Mizeria z czosnkiem niedźwiedzim
.
.
.
Pokrzywa
.
Pizza z pokrzywą ♥
.
.
.
.
Koktajl z pokrzywą i gruszką
.
.
.
Rabarbar
.
Tarta z rabarbarem i ricottą
.
.
Szparagi
.
.
.
Tarta ze szparagami i 3 serami
.
.
.
.
Smażone szparagi
.
.
Fot. tytułowa – Jeremy Keith (CC)
Jeśli spodobał Ci się ten tekst, podziel się nim ze znajomymi, klikając niebieski guziczek poniżej ↓
Dziękuję!
19 komentarz
Czerwiec to naprawdę wspaniały miesiąc, a dodatkowo daje nam moje ulubione czereśnie 🙂 Bób i fasolkę szparagową też uwielbiam 🙂
W czerwcu jest tyle pysznych świeżutkich rzeczy do wyboru, że łapię się za głowę 🙂 Całą dobę stałabym przy garach i jadła, jadła, jadła…
Wow!! Bardzo ciekawe propozycje, a faktycznie czerwiec sprzyja ich realizacji 🙂 U mnie też będzie wszystkiego po troszku i zainspiruję się niektórymi Twoimi pomysłami 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Jak zawsze morze inspiracji! 🙂 Muszę pobuszować w boćwince 🙂 bo u nas na bakier 🙂 Za to truskawki i rabarbar jak najbardziej 🙂
Wiesz, że lubię Szmuglerkę bo sama mam w domu niejadka/małojadka.
Wypatrzyłam sobie już u Ciebie kilka pyszności np różowe kotleciki i botwinkowe pyszności.
A Tobie zostawiam placki z kalafiora. U mnie oba Fasolaki przepadają: http://www.agumama.pl/pyszne-placki-z-kalafiora/
Mniam! Wyglądają pysznie, a koperek pewnie fajnie podkręca smak. Mam akurat kalafior i koperek, więc jutro wypróbuję. Dzięki! 🙂
ile świetnych przepisów! na pewno będę czerpać inspiracje 🙂
Daj znać jak coś ugotujesz i jak smakowało 🙂
Post – skarb:) zapisuję link i obiecuję codziennie zaglądać:)
Zapraszam i życzę smacznego 🙂
Co za ogromna dawka kulinarnych inspiracji, już od samych zdjęć chce się jeść i gotować:) Byłam ciekawa, jaki masz pomysł na szparagi. Długo nie mogłam się do nich przekonać i wczoraj zaryzykowałam, robiąc właśnie zupę – cała rodzinka zjadła ze smakiem:) Pozdrawiam:)
Mąż i ja najbardziej lubimy szparagi w całości, po prostu upieczone, ale rozumiem, że dla przedszkolaka taka forma podania może być mało atrakcyjna 😉 Zupa świetnie się sprawdza!
Ulala! Arbuz z czekoladą – zabiłaś mnie tym połączeniem 😉 Przepis taki prosty, a jaki efektowny!
Wow! Ile tu pysznych przepisów 🙂 do mnie trafiły najbardziej: bób, truskawki i botwinka – mniam! <3
Jestem pod wrażeniem ilości przedstawionych przepisów! Zwłaszcza, że większość wygląda bardzo apetycznie. 🙂 W pierwszej kolejności moją uwagę przykuł „warkocz francuski z brokułami i czosnkiem”. Wygląda fenomenalnie!
Dawid
Spróbujcie koniecznie, bo jest prosty i przepyszny!
Arbuzowa lemoniada brzmi pysznie, na samą myśl cieknie mi ślinka!
Kocham sezon na świeże warzywa 🙂 Ja zazwyczaj szaleję z cukinią i tworzę leczo, zupy itp. Ostatnio przygotowałam też zupę krem z kalarepy- jest troszkę inna niż Twoja, przede wszystkim pomarańczowa 😀 przepis wrzucałam w ostatnim poście, jeśli będziesz miała ochotę go sprawdzić, to zapraszam serdecznie!
Zajrzę chętnie, dzięki 🙂 A Ty możesz też tu wrzucić link!
http://goo.gl/RUp0j2 🙂