Coś dla wielbicieli czarnuszki – pycha! Super proste i szybkie kotlety, które wymyśliłam, gdy chciałam spożytkować resztki obiadu z poprzedniego dnia.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
2 łyżki czarnuszki
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka pestek dyni
pieprz, sól (niedużo, ponieważ to czarnuszka jest już główną „przyprawą”)
ewentualnie 4 małe pieczarki (dodałam je, bo zalegały w lodówce, ale bez nich też się obejdzie 🙂
Wykonanie:
• Kaszę zmiksować blenderem, a czarnuszkę, pestki dyni i słonecznika zmielić w młynku do kawy lub…
• …wszystko przekręcić przez maszynkę „do mięsa”.
• Ulepić kotleciki i usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku (20 minut w temperaturze 180ºC).
Smacznego!
Przepis pochodzi z mojego „starego” bloga DzikieZiemniaki.pl