Pyszna, aromatyczna pasta do chleba, kawałków warzyw i czego tylko chcecie.
Składniki:
puszka białej fasoli
1/2 filiżanki* zielonych oliwek
1/3 filiżanki* oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
1-2 ząbki czosnku (w zależności od tego, czy chcecie ziać jak smoki)
duża garść liści bazylii, czyli około 5 gałązek
pieprz i sól do smaku
1/3 filiżanki wody (jeśli chcecie uzyskać płynny dip)
ewentualnie 2 łyżki płatków drożdży nieaktywnych, choć i bez nich się obejdzie
*chodzi o taką standardową filiżankę do herbaty (200 ml)
Wykonanie:
• Wycisnąć sok z cytryny. Obrać ząbki czosnku i przecisnąć przez praskę.
• Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera (ręcznego lub kielichowego – ja użyłam znanej z Instagrama Wisienki i zblendować na gładką pastę do chleba lub dip – jeśli dodacie 1/3 filiżanki wody.
• Podawać jako pastę do chleba, dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki lub warzyw z piekarnika. U mnie na potrzeby sesji chipsy warzywne z Lidla (burak, batat, marchew, pasternak), a wieczorem upiekłam ziemniaki, marchew i buraki z oliwą i ziołami. Pycha!
Wpis pochodzi z 23.03.2015 r. z mojego „starego” bloga DzikieZiemniaki.pl