Lubicie cykorię? Trudno się do niej przekonać – kiedyś sama kręciłam nosem, ale teraz uwielbiam jej gorzki, intensywny smak. A już cykoria zapiekana z aromatycznym wegańskim sosem to prawdziwe niebo w gębie! ♥
Składniki:
6-8 cykorii
2 łyżki oleju
Farsz:
1 szklanka ziaren słonecznika
5 łyżek płatków drożdży nieaktywnych
2 łyżki płatków owsianych lub jaglanych (w wersji bezglutenowej – klik)
1/4 łyżeczki czarnej soli Kala Namak
Czarny pieprz świeżo zmielony – dużo!
2 łyżeczki ziół prowansalskich lub innych ulubionych ziół
1 szklanka wody lub mleka roślinnego
1/2 łyżeczki kurkumy
Do dekoracji:
sezam
natka pietruszki
Wykonanie:
• Ziarna słonecznika namoczyć minimum przez godzinę przed przystąpieniem do gotowania.
• Cykorię umyć, przekroić na połówki i usunąć wewnętrzne listki, tak aby powstały łódeczki. Środki cykorii można wykorzystać na sałatkę (klik).
• Łódeczki posmarować olejem. Listki i tak pewnie trochę się przypieką, ale nic nie szkodzi – będą pyszne!
• W pojemniku blendera zmiksować ziarna słonecznika i mleko roślinne lub wodę na gładki krem. Dodać pozostałe składniki sosu i ponownie zmiksować.
• Wypełnić łódeczki sosem i zapiekać około 20 minut w 180°C.
• Podawać na ciepło z dowolną dekoracją – u mnie ziarna sezamu i natka pietruszki.
Przepis pochodzi z mojego „starego” bloga DzikieZiemniaki.pl