Spróbujcie przepysznej, aromatycznej fińskiej zapiekanki w nowej odsłonie!
W tradycyjnej wersji porkkanalaatikko to bardzo proste danie, składające się z białego ryżu, marchwi, masła, mleka i ewentualnie jajek. Słowem – nic specjalnego. Jedyną przyprawą jest sól, więc smak jest dość mdły i płaski. Zresztą większość fińskich dań świątecznych jest bardzo prosta w porównaniu z wypasem tradycyjnej polskiej kuchni.
Jednak zawzięłam się, zweganizowałam tradycyjny przepis, wzbogaciłam go o rozgrzewające przyprawy, a zamiast gotować marchew – upiekłam ją, aby wydobyć jej słodycz ♥
W tej wersji porkkanalaatikko to już nie po prostu mdły ryż z marchewką… To całkiem zjadliwy ryż z marchewką! 😉
Składniki:
700 g marchwi
1 szklanka brązowego ryżu jaśminowego*
2 szklanki wody
200 ml schłodzonej śmietanki sojowej (najlepiej takiej do ubijania np. Natumi)
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
Świeżo zmielony czarny pieprz
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 nieduże ziarenka ziela angielskiego
3 goździki
6 pełnych łyżek zmielonych migdałów (w tym 3 do masy i 3 do dekoracji) – jeżeli nie macie mielonych migdałów, możecie użyć bułki tartej lub okruszków chleba, tak jak w tradycyjnym fińskim przepisie
3 łyżki płatków migdałowych (do dekoracji) – mnie akurat się skończyły, więc użyłam płatków z jadalnych kasztanów
*Nie jestem smakoszem ryżu, ale Mężu mógłby go wsuwać 24 godziny na dobę 7 dni w tygodniu, więc sprawdził wiele gatunków. Najbardziej poleca o taki:
Wykonanie:
• Ryż kilkakrotnie przepłukać wodą i ugotować w 2-krotnej ilości zimnej wody, do momentu wchłonięcia całego płynu.
• Nie lubię rozgotowanego ryżu, jednak w Finlandii funkcjonuje też wersja tej potrawy z puddingiem ryżowym – wówczas należy na tym etapie dodać do ryżu 1 litr mleka (roślinnego lub krowiego) i gotować jeszcze przez 50 minut, często mieszając, aż powstanie gęsty pudding.
• Gdy ryż się gotuje, obrać marchewki, pokroić je z grubsza, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, skropić olejem i upiec do miękkości (około 30 minut w 180 st.) .
• Marchew ugnieść na puree tłuczkiem lub blenderem.
• Ubić śmietankę sojową tak, aby podwoiła objętość.
• W moździerzu utrzeć 2 nieduże ziarenka ziela angielskiego i 3 goździki. Przygotować pozostałe przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
• Wymieszać ryż, puree z marchwi, śmietanę i przyprawy. Do masy dodać 3 łyżki zmielonych migdałów, a pozostałe 3 zostawić do dekoracji.
• Przełożyć masę do naczynia żaroodpornego cieniutko posmarowanego łyżką oleju (moja foremka ma wymiary 24×15 cm). Udekorować zmielonymi migdałami oraz płatkami migdałowymi i zapiekać około 30 minut w temp. 180 stopni.
Hyvää ruokahalua, czyli smacznego!
Wpis pochodzi z 21.12.2014 r. z mojego „starego” bloga DzikieZiemniaki.pl