Całkiem smaczna, bardzo prosta, błyskawiczna sałatka „z resztek” – warto ją zrobić, aby wykorzystać listki wydłubane z cykorii, na przykład z pieczonych łódeczek z aromatycznym sosem.
Składniki:
Środki z 6-8 cykorii lub 3 całe cykorie
30 g orzechów pistacjowych
50 g zielonego groszku
Sos:
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka słodu daktylowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
• Posiekać dość drobno listki cykorii.
• Obrać orzechy pistacjowe.
• Ugotować zielony groszek (około 5 minut).
• Dokładnie wymieszać składniki dressingu.
• Wymieszać wszystkie składniki w salaterce i skropić sosem 🙂
Przepis pochodzi z mojego „starego” bloga DzikieZiemniaki.pl
1 komentarz