Korzystacie z uroków wiosny? Ja mam już na koncie pierwszą zupę z botwinki i szparagi pieczone z oliwą i solą, mniam! ♥
Łapcie aktualne sezonowe przepisy. A dla tych z Was, którzy jeszcze nie uporali się z wiosennym przesileniem, mam dziś kilka słodkich i zdrowych bonusów!
Wiosną budzą się do życia nasze kubki smakowe, aby próbować tych wszystkich świeżych, pachnących (a co najważniejsze nieimportowanych!) ogórków, pomidorów, rzodkiewek i botwinki! Nie będę Was dziś dłużej trzymać w niepewności, łapcie listę majowych warzyw i owoców wraz z przepisami jak je wykorzystać w kuchni.
Dodam tylko migusiem, że szczególnie polecam Wam kotlety jaglane z liśćmi rzodkiewki, które wymyśliłam na potrzeby wpisu gościnnego u Magdy z bloga Owsianka i Kawa. Pycha!
Aktualna LISTA PRZEPISÓW NA MAJ:
• kliknięcie w fotkę przekieruje Was do przepisu
• kliknięcie w nazwę warzywa przekieruje Was do listy potraw, w którego skład wchodzi dane warzywo
Sezonowe warzywa i owoce
MAJ
Boćwina i botwina
Zastanawiacie się, czy to to samo warzywo? Kiedy byłam piękna i młoda też tak myślałam, ale potem wyginęły dinozaury, a ja zeszłam z drzewa. No i pojawił się Wujek Google.
„ Botwina to pęczek młodych buraczków ćwikłowych wraz z liśćmi, z którego wiosną gotujemy pyszną zupę. Natomiast boćwina, zwana także mangoldem, kapustą rzymską i burakiem szpinakowym, choć spokrewniona z burakami korzeniowymi, ma jadalne wyłącznie liście i ogonki, w czym podobna jest do szpinaku czy lebiody. (…) Masywne i jędrne ogonki boćwiny zwieńczone są silnie pofałdowanymi liśćmi zebranymi w rozetę. Są dwie odmiany tego warzywa: łodygowa z mniejszymi liśćmi i grubszymi ogonkami, które można przygotowywać jak szparagi, i zwyczajna, którą przyrządza się jak szpinak. (źródło)
Na start przygotujcie sobie powyższy koktajl z botwinki, banana, awokado, cytryny i truskawek ♥ Macie do wyboru wersję zacną i odchudzoną.
Wkrótce podzielę się z Wami recepturą mojej popisowej zupy pod dumną nazwą botwinka Renatki ;) Poza tym botwinka doskonale sprawdzi się w lekko zmodyfikowanych przepisach ze starym, dobrym burakiem:
Cebula dymka
Czosnek niedźwiedzi
Groszek zielony
Kalafior
Kalarepa
Młoda kapusta
Kwiat czarnego bzu
Marchew
Ogórek
Pokrzywa
Pomidor
Rabarbar
Rukola
Rzodkiewka
Sałaty
Szczaw
Szparagi
Szpinak
Młode ziemniaki
Jak widzicie część warzyw została niezagospodarowana, w związku z czym… werble… ogłaszam małe LINKOWE PARTY!
Jeśli prowadzicie blog i macie fajne, sprawdzone przepisy, w których składnikami są:
• boćwina, ale nie botwina!
• czosnek niedźwiedzi
• kwiat czarnego bzu
• pokrzywa
• rabarbar
• sałata
• szczaw
• lub szparagi
…wrzucajcie linki ze zdjęciem w komentarzach, a ja za kilka dni zrobię z nich listę na końcu tego wpisu.
A teraz pora na obiecany bonus dla wytrwałych Czytelników, którym wiosenne przesilenie wciąż daje w kość. Przytulam Was mocno i częstuję linkami do zupełnie niesezonowych, za to obłędnie pysznych przepisów na desery ♥ Pamiętajcie, że wegańskie nie tuczy!
..
.
Fot. tytułowa – liz west (CC)
Jeśli spodobał Ci się ten tekst, podziel się nim ze znajomymi, klikając niebieski guziczek poniżej ↓
Dziękuję!
Bardzo fajne propozycje. Wiosnę kocham za to, że daje tyle fajnych warzyw. Szkoda, że zazwyczaj tak krótko możemy się nimi rozkoszować. Mogę podrzucić przepis na szparagi. Pozdrawiam
Mniam! Dzięki, uwielbiam szparagi w każdej postaci. Zresztą… ja to chyba uwielbiam wszystkie warzywa
Tarta pycha! Przynajamniej tak sobie wyobrażam, ale jestem pewna, że wyobrażenie odpowiada rzeczywistości. Ja w tym roku zamierzam wykorzystać sezon na maksa i piec minimum raz w tygodniu
Mnie za dwa tygodnie czeka wypiek roku, a raczej dwulecia (czy jak to tam ująć) Wymyśliłam sobie torcik bezowy, prawie wegański Jeśli masz pomysł na dodatki, to będę wdzięczna.
Ściskam!
Jeśli ma być sezonowo, to najlepiej rabarbar + truskawy… No i gratulacje dla Jubilata i szczęśliwych Rodziców!!! :*
Mam też taki torcik w kulinarnych planach, 100% vegan: beza z wody po ciecierzycy w puszce, krem z ubitego mleka kokosowego, a do tego rabarbar i truskawki, och i ach!
Do mnie mogę zaprosić na rabarbar http://www.oliloli-newlife.com/2016/04/3-sposoby-na-rabarbar.html i przepyszne szparagi http://www.oliloli-newlife.com/2016/04/szparagi-w-3-wersjach.html
Uwielbiam te Twoje przepisy. Sporo z nich mnie zaciekawiło, szczególnie ten koktajl z botwinki, zupa hokus-pokus i kofta z kiszonej kapusty? Będę próbować?
Próbuj, próbuj i daj znać jak wyszło. Wybrałaś same pyszności!
Dzięki! Na koniec tygodnia zrobię galerię Waszych przepisów i przypomnę sezonowy post na fejsie
Ile pyszności!!! Dobrze, że tu zaglądnęłam Boćwinki nigdy nie jadłam Pozdrawiam!
Pora nadrobić zaległości, do dzieła!
Smacznego i również pozdrawiam.
Ciekawy wpis i smakowite zdjęcia