„Sezonowa Szmuglerka” to zestawienie sezonowych warzyw i owoców wraz z masą pysznych i prostych przepisów, które umieszczam na blogu na początku każdego miesiąca. Ideą cyklu jest przemycanie roślin w zdrowych i smacznych potrawach gotowanych z myślą o całej rodzinie (w tym również o niejadkach kręcących nosem na zieleninę pod tradycyjną postacią).
Wszystkie przepisy publikowane w ramach cyklu są wegańskie, bo choć zdarza nam się jeść jajka i nabiał, ograniczamy je do minimum. Potrawy nadają się dla dzieci w wieku przedszkolnym, a po niewielkiej modyfikacji można podawać je również niemowlętom, których dietę rozszerzacie metodą BLW.
Przygotowując listy na kolejne miesiące korzystam z fantastycznego kulinarnego notatnika – Sezonownika.
Cykl „Sezonowa Szmuglerka” rozpoczęłam w październiku 2015 roku, więc na blogu znajdziesz pełny kalendarz kuchni sezonowej – smakowite, zdrowe i bezkompromisowe roślinne przepisy na 12 miesięcy:
Dlaczego warto jeść sezonowo?
• To tanie – lokalne produkty są tańsze, niż importowane warzywa i owoce. Im mniej pośredników, tym niższa cena, dlatego warto zaopatrywać się u lokalnego rolnika – wówczas nawet ekologiczne warzywa i owoce nie zrujnują naszego domowego budżetu.
• To zdrowe – istnieje zasada mówiąca, że człowiek powinien odżywiać się przede wszystkim tym, co rośnie w jego strefie klimatycznej w danej porze roku.
• To pyszne, ciekawe i urozmaicone – będziecie zaskoczeni jak wiele potraw można wyczarować z sezonowych składników. Po zgłębieniu tematu okazuje się, że liczba potraw kuchni roślinnej jest praktycznie nieograniczona, a połączenia smaków, kolorów i zapachów przyprawiają o ślinotok i kiszki grające weselnego marsza.
• To wygodne – kiedy już złapiesz rytm, z palcem w nosie ugotujesz pyszny, zbilansowany i zgodny z porą roku obiad dla całej rodziny.
I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa: gotowanie zgodnie z porami roku ma Ci sprawiać przyjemność, a nie ograniczać. Egzotyczne owoce lub mrożonki „spoza sezonu” nie powinny prześladować Cię w koszmarach!
My również zajadamy importowane banany, kiwi i awokado, szklarniowe pomidory i natkę pietruszki oraz mrożony zielony groszek w formie puree, jednak naszą „bazą”, podstawą naszej kuchni są sezonowe warzywa i owoce.
Na pewno przyda Ci się „Parszywa Dwunastka” i „Czysta Piętnastka”, czyli aktualizowane co rok listy najbardziej i najmniej zanieczyszczonych warzyw i owoców. Ponieważ ekologiczne warzywa zazwyczaj są droższe niż te „pryskane”, warto znać te listy i korzystać z nich podczas zakupów (jeśli zależy Ci na odżywianiu, które jest zdrowe, a jednocześnie w rozsądnej cenie).
[postblog post=”8114″]
Komu przyda się cykl „Sezonowa Szmuglerka”?
• Osobom, które chcą wprowadzić do kuchni więcej warzyw i owoców, poprawić i urozmaicić dietę.
• Rodzicom niejadków wszelkiej maści.
O 3 typach niejadków przeczytaj więcej tutaj: Sezonowa Szmuglerka – marzec
Kiedy Twoje dziecko nie cierpi warzyw, możesz sprytnie przemycić je w pysznym, ładnie podanym posiłku. Możliwości jest mnóstwo:
Jak przemycić niejadkowi…
…surowe warzywa?
Nasz syn nie jada surówek i pewnie nie zmieni się to przez kilka najbliższych lat, ale już się tym nie przejmuję. Przemycam surowe warzywa, w tym wszelkie zielone listki, w owocowo-warzywnych smoothie i zielonym pesto „raw”, które dodaję do makaronu > Obiad w 15 minut: makaron z pesto.
…warzywa gotowane i pieczone?
Świetnie sprawdzą się tu zupy kremy (najchętniej wsuwane przez dzieci z dodatkiem drobnych grzanek lub groszku ptysiowego), warzywa pieczone a la frytki, kotlety i „ciastka” ulepione z kaszy i drobno startych warzyw oraz pasty kanapkowe. Absolutnym hitem jest wszystko, co nadziewane: pierogi, paszteciki, naleśniki itd. Dzięki tym daniom jestem w stanie nakarmić synka dowolnym warzywem.
Ostatnia deska ratunku ♥
Kiedy nasz syn ma gorszy dzień i wyjątkowo kręci nosem, sięgam po „ostatnią deskę ratunku”. Od kilku lat jego ulubionym daniem jest kasza jaglana zmiksowana z czerwoną soczewicą, brokułami i kropelką dowolnego zdrowego oleju. Warto eksperymentować, aby znaleźć taką zdrową „ostatnią deskę ratunku”, którą uwielbia Twoje dziecko, i sięgać po nią w momentach kulinarnego kryzysu.
Smacznego!
Aktualna LISTA PRZEPISÓW NA PAŹDZIERNIK:
• kliknięcie w fotkę przekieruje Was do przepisu
• kliknięcie w nazwę warzywa przekieruje Was do listy potraw, w którego skład wchodzi dane warzywo
Sezonowe warzywa, owoce,
grzyby i orzechy
PAŹDZIERNIK
Źródło: Sezonownik
Bakłażan
Brokuł
Brukiew
Brukselka
Burak
Cebula
Chrzan
Cukinia
Cykoria
Czarna rzepa
Czosnek – znajdziecie go w większości przepisów na blogu: KLIK
Dynia
Przepisy zawierające zarówno miąższ, jak i pestki dyni.
Fasola
Fenkuł
Jarmuż
Kabaczek
Kalafior
Kalarepa
Kapusta
Marchew
Ogórek
Papryka
Pasternak
Patison
Pietruszka + natka
Pomidor
Por
Rzepa
Seler
Skorzonera
Topinambur
Ziemniaki
OWOCE SEZONOWE:
Brusznica
Czeremcha
Gruszka
Jabłko
Jarzębina
Tarnina
Winogrona
Żurawina
GRZYBY:
Borowik
Kurki
Podgrzybki
ORZECHY:
Orzechy laskowe
Orzechy włoskie
Smacznego!
.
.
Fot. tytułowa – catharticflux (CC)
To również może Was zainteresować:
[vc_row row_type=”0″ row_id=”” blox_height=”” video_fullscreen=”true” blox_image=”” blox_bg_attachment=”false” blox_cover=”true” blox_repeat=”no-repeat” align_center=”” page_title=”” blox_padding_top=”” blox_padding_bottom=”” blox_dark=”false” blox_class=”” blox_bgcolor=”” parallax_speed=”6″ process_title=”” process_subtitle=”” process_count=”3″ process_icon=”” video_url=”” video_type=”video/youtube” video_pattern=”true” row_pattern=”” row_color=”” maxslider_image1=”” maxslider_image2=”” maxslider_image3=”” maxslider_image4=”” maxslider_image5=”” maxslider_parallax=”true” maxslider_pattern=”true”][vc_column width=”1/2″][postblog post=”7315″][distance type=”1″][postblog post=”6640″][distance type=”1″][postblog post=”2380″][distance type=”1″][postblog post=”7672″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][postblog post=”6175″][distance type=”1″][postblog post=”8114″][distance type=”1″][postblog post=”2425″][distance type=”1″][postblog post=”2030″][/vc_column][/vc_row]
4 komentarzy
Musze w końcu zrobić jakis makaronik z pesto
Dynia, dynia, wreszcie jest dynia. Uwielbiam Moje dziecko od kiedy zaczęło chodzić do klubiku i obserwować inne dzieci podczas jedzenia przestało być niejadkiem, wiec już nie muszę stawać na uszach, żeby zjadła coś zdrowego, ale i tak twoje przepisy się przydadzą. Dzięki za te zestawienia.
świetne zestawienie – dodaję sobie w zakładkę
Dzięęęęki!!!!!