SONY DSC
Bardzo proste, a zarazem pyszne i efektowne danie. A jakie fotogeniczne!  ;)

Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego (jeśli zależy Wam na wegańskim, można znaleźć je na przykład w Biedronce)
Około 10 różyczek brokuła
3 ząbki czosnku
Łyżka oleju do smażenia
Sól, pieprz
Łyżka sezamu do dekoracji


Wykonanie:

• Krótko gotować brokuły na parze (około 3 minuty).

• 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i krótko podsmażyć na oleju (uwaga: czosnek szybko się przypala).

• Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Na papierze rozwinąć ciasto francuskie, ułożyć brokuły pośrodku ciasta, tak aby zajmowały ok. 1/3 jego szerokości. Pasy, które zostały po bokach pokroić w poprzek w paski ok. 2 cm szerokości.

• Polać brokuły czosnkiem podsmażonym na oleju, przyprawić pieprzem i solą (szczodrze!).

• Zawinąć krótszą krawędź ciasta na jednym końcu i zapleść boczne paski dokładnie tak jak warkocz.

• Warkocz posypać sezamem (można wcześniej przy pomocy pędzelka pomalować wierzch ciasta olejem, aby sezam lepiej się przykleił).

• Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut lub dopóki ciasto się zarumieni (czas pieczenia zależy od piekarnika).

Smacznego!


Przepis pochodzi z mojego „starego” bloga DzikieZiemniaki.pl

DSC04460 PS zw12

Poprzedni wpis
Następny wpis

Miłośniczka drapania po pleckach. Matka, która odpuściła. Zamiast rodzicielskiej spiny i perfekcjonizmu woli święty spokój, puzzle, skakanie po kałużach i książki Astrid Lindgren. Mieszka w Warszawie, ale pisze o Skandynawii, którą kocha, lubi, szanuje... i odwiedza kiedy tylko ma okazję. Szczęśliwa żona mężczyzny z dalekiej północy. Rozpieszcza na potęgę - głównie siebie i męża... a dzieci tylko od czasu do czasu :)

Inline
Inline