Piernikowe placuszki z dyni i pomarańczy
Zapraszam dziś na papu, które rozgrzeje Wasze brzuszki i serca: aromatyczne, delikatne i puszyste placki, placuszki, pankejki. Niebo w gębie!



Składniki

Mokre:

1 nieduża dynia (u mnie dynia hokkaido o wadze 1,3 kg)
1 szklanka mleka roślinnego

1 szklanka soku pomarańczowego
3 łyżki oleju

2 jajka lub „podrabiane” jajko wegańskie: zmielone siemię lniane (2 łyżeczki) + 6 łyżek ciepłej wody

Suche:

2 szklanki mąki (kukurydzianej lub pszennej, jeśli gluten Wam niestraszny)
1/2 szklanki cukru (lub ksylitolu, miodu, syropu z agawy itp. – wtedy należy dodać ten składnik do „mokrych”)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej świetnie zastąpi go tzw. winny kamień)
1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
LUB: 
1/2 łyżeczka cynamonu, 8 goździków, 2 kulki ziela angielskiego, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru

+ Olej do pieczenia dyni i smażenia placków


placuszki z dyni


Wykonanie

• Dynię umyć i przekroić na pół. Wyskrobać łyżką pestki i włókna. Nie ma potrzeby obierać dyni przed pieczeniem, kiedy zmięknie będzie to o wiele prostsze :) 

• Przygotować blachę z papierem do pieczenia. Położyć na niej połówki dyni i delikatnie posmarować miąższ olejem przy pomocy pędzelka. Piec w temp. 200°C przez 30 minut.

• Po upieczeniu wygrzebać łyżką miąższ i blenderem ręcznym zmiksować go na gładki mus (zawartość miąższu w dyniach jest różna, u mnie wyszło około 1,5 szklanki musu).

• Jeśli postanowiliście użyć wegańskich „podrabianych” jajek, zmielcie w młynku do kawy 2 łyżeczki siemienia lnianego, przesypcie siemię do filiżanki i na chwilę zalejcie 6 łyżkami ciepłej wody. Jeśli nie, przygotujcie 2 jajka.

• Jeśli chcecie wycisnąć świeży sok z pomarańczy – to jest ten moment! Jeśli nie, sięgnijcie po karton

• Połączcie mokre składniki: mus z dyni, mleko, sok pomarańczowy, olej i siemię lniane z wodą (lub jajka).

• Jeśli zamiast przyprawy do piernika używacie pojedynczych przypraw, rozdrobnijcie w moździerzu goździki i ziele angielskie.

• Połączcie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy.
UWAGA: jeśli zamiast cukru używacie miodu lub syropu z agawy, oczywiście dodajcie go do składników mokrych.

• Dokładnie wymieszajcie składniki mokre i suche i odstawcie ciasto na 30 minut. Brzmi jak tortura, prawda? W międzyczasie zjedzcie jabłko, żeby nie paść z głodu Albo przygotujcie pyszne dodatki.

• Smażcie placuszki z obydwu stron, do zrumienienia na patelni cienko posmarowanej olejem przy pomocy pędzelka lub połówki ziemniaka (więcej o tym sposobie smażenia pisałam tutaj). Placuszki są bardzo puszyste i delikatne, więc nie powinny być duże, aby nie rozwalały się przy obracaniu. Na 1 placek najlepiej nabierać około 1 łyżki ciasta. 


Pyszne dodatki

Pyszne dodatki to punkt obowiązkowy!
Na przykład:

• Roztopiona ulubiona czekolada
• Sos dyniowo-pomarańczowy (1 łyżka musu z dyni + 3 łyżki soku pomarańczowego + 1 łyżeczka cukru + 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika)
• Syrop daktylowy i listki mięty (jak na zdjęciu). Mięta to mój ulubiony dodatek do deserów i słodkich śniadań!

• Dżem truskawkowy, porzeczkowy, pomarańczowy lub z moroszki


Smacznego!
.Renia-podpis

.



Będzie mi miło jeśli

udostępnisz ten tekst




Poprzedni wpis
Następny wpis

Miłośniczka drapania po pleckach. Matka, która odpuściła. Zamiast rodzicielskiej spiny i perfekcjonizmu woli święty spokój, puzzle, skakanie po kałużach i książki Astrid Lindgren. Mieszka w Warszawie, ale pisze o Skandynawii, którą kocha, lubi, szanuje... i odwiedza kiedy tylko ma okazję. Szczęśliwa żona mężczyzny z dalekiej północy. Rozpieszcza na potęgę - głównie siebie i męża... a dzieci tylko od czasu do czasu :)

  • Maugo.

    Wyglądają smakowicie…są piękniejsze i pewnie smaczniejsze od klasycznych pancake-ów

  • Chyba się skuszę

  • Wyszły pięknie, ale z nadmiarem czasu mam problem, także może pokaże mężowi i kiedyś mnie uraczy takimi cudami ?:)

  • Ale super, idealne na jesień!

  • Uroczo wyglądają Idealne papu na jesień

  • Marzena Kud

    Dynia od wczoraj na mnie spogląda i już wiem, co z nią zrobię:)

  • Ależ one obłędnie wyglądają – jak ciasteczka a że mamy wielką dynię i nie za bardzo wiem na co ją przerobić to może wypróbuję właśnie ten przepis

  • Ola | FitTogether

    A ja się zawsze męczyłam z odbieraniem dyni przed pieczeniem 😳 Dobrze że w końcu trafiłam tu do Ciebie

  • Te placuszki są obłędne (nawet jeśli przez gapiostwo, trzeba użyć soku jabłkowego). Dzieci oszalały na ich punkcie, ja trochę mniej, bo nie znoszę stania przy patelni, ale mnie również posmakowały tak bardzo, że drugi dzień udaję, że smażenie to moje hobby Pychotka!

  • Kurczę, tyle super pomysłów z dyni, a ja jakoś boję się z nią „eksperymentować”, ale może za rok się przemogę

    • Spróbuj koniecznie. Dynia sama w sobie jest mdła, lecz po odpowiednim przyprawieniu – przepyszna

  • Na pewno by mi smakowały. Uwielbiam wszystko co piernikowe

Inline
Inline