Błyskawiczna kofta z kiszonej kapusty
Pisałam już, że kocham indyjską kuchnię? W moim wydaniu wprawdzie nie jest ona tak pikantna, ale równie aromatyczna.
Świąteczne żurki i mazurki już nieco mi się przejadły, więc zakasałam rękawy i zrobiłam całą blachę prostych i szybkich indyjskich kotlecików.

Potomek chętnie zajada kiszone ogórki, ale kapuchy nie tknie. Ten przepis to świetny sposób, żeby przemycić dzieciakom kiszoną kapustę. Więcej o tym, dlaczego warto karmić nią dzieci, możecie przeczytać tu i tu.

Inspiracją był dla mnie ten przepis z forum wegedzieciak.pl, z tym, że główkę kapusty zamieniłam na kapustę kiszoną ze słoika, a kofty nie smażyłam na głębokim tłuszczu, tylko upiekłam w piekarniku z minimalną ilością oleju.
Do tego wymyśliłam na poczekaniu błyskawiczny sos pomidorowy z garam masalą, ugotowałam ryż, wygrzebałam z lodówki resztkę świątecznej sałatki i pyszny obiad w wersji „dla leniwych” gotowy!

Składniki (na około 35 sztuk):

Kofta:

Słoik kiszonej kapusty (1 litr)
1 marchew
1,5 szklanki mąki pszennej, gryczanej lub z ciecierzycy (u mnie pół na pół mąka gryczana i z ciecierzycy)
1,5 łyżeczki garam masali
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego (jeera) – mielonego lub w ziarnach
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
2-3 łyżki oleju do smażenia

Sos:

1 szklanka pomidorowej passaty
1 łyżka gęstego mleka kokosowego
1 łyżeczka garam masali
1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego (jeera)
2 łyżki oleju do smażenia

– Mamo, chcę z tobą pjacować! – tak wygląda u nas gotowanie. ZAWSZE.
No chyba, że Potomek śpi. Nie narzekam, fajnie jest!

SONY DSC

SONY DSC

 


Wykonanie:

• Kapustę przełożyć do dużej miski. Jeśli jest bardzo słona, warto ją wcześniej przepłukać wodą na sitku.

• Marchew obrać, zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do kapusty.

• Rozgrzać olej i podsmażyć przyprawy (powinny zacząć się pienić).

• Dodać olej z przyprawami do kapusty i marchwi, zmiksować całość blenderem ręcznym na gładką masę. Ewentualnie można jeszcze przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

• Dosypać mąkę i dokładnie wymieszać (masa zrobi się plastyczna).

• Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Nabierać po jednej łyżce masy i lepić okrągłe kotleciki (z podanych proporcji wyjdzie około 35 sztuk). Można delikatnie posmarować kulki olejem, używając pędzelka, jednak nie jest to konieczne.

• Piec kofty w temperaturze 200°C przez około 25 minut (pod koniec warto do nich zaglądać, aby nie wyszły zbyt suche).

• W tym czasie zrobić szybki indyjski sos: na oleju podsmażyć garam masalę i kumin. Zalać pomidorową passatą, chwilę podgrzać, zestawić z ognia i dodać czubatą łyżkę mleka kokosowego (chlusnęłabym więcej, ale Mężu nie lubi takiego rafaello ;).

Zajadać kofty od razu po przygotowaniu. Jeśli jakimś cudem nie zjecie wszystkich za pierwszym podejściem, przechowujcie i odgrzewajcie je w sosie, ponieważ z czasem będą wysychać.

Smacznego!


Przepis pochodzi z 07.04.2015 r. z mojego „starego” bloga DzikieZiemniaki.pl


SONY DSC

SONY DSC

Poprzedni wpis
Następny wpis

Miłośniczka drapania po pleckach. Matka, która odpuściła. Zamiast rodzicielskiej spiny i perfekcjonizmu woli święty spokój, puzzle, skakanie po kałużach i książki Astrid Lindgren. Mieszka w Warszawie, ale pisze o Skandynawii, którą kocha, lubi, szanuje... i odwiedza kiedy tylko ma okazję. Szczęśliwa żona mężczyzny z dalekiej północy. Rozpieszcza na potęgę - głównie siebie i męża... a dzieci tylko od czasu do czasu :)

Inline
Inline