Gdyby pewnego strasznego dnia ktoś bardzo niegodziwy wyśle mnie na bezludną wyspę i każe mi wybrać jedno danie, którym muszę się żywić do końca moich smutnych, samotnych dni – to będzie właśnie ta sałatka 🙂 Obrzydliwie zdrowa, na bazie kiełków – nada się w sam raz na uciszenie sumienia po świątecznym obżarstwie. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
Kiełki słonecznika (1 opakowanie 50 g)
1 awokado
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki pestek dyni
4 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki oleju lnianego
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – ilość według uznania
Wykonanie:
• Słonecznik i dynię uprażyć na złoto na suchej patelni.
• Kiełki umyć i z grubsza pokroić.
• Awokado umyć, obrać i pokroić w kostkę.
• Kukurydzę… odsączyć z zalewy i wyjąć z puszki 🙂
• Wszystkie składniki wymieszać i przyprawić solą i czarnym pieprzem. Gotowe! Zajadać na śniadanie, obiad i kolację ♥
Smacznego!
.
.
Będzie mi miło, jeśli
udostępnisz ten tekst 🙂
Przepis pochodzi z mojego poprzedniego bloga DzikieZiemniaki.pl
To również może Was zainteresować:
Tort Pavlova z porzeczkami, solonym karmelem i waniliowym kremem mascarpone
Piernikowa café latte i przepis na domową przyprawę do kawy
Piernikowe placuszki z dyni i pomarańczy
Wegańska beza z kremem kokosowym, rabarbarem i truskawkami