Zaskoczyło mnie, że w nowoczesnych wyciskarkach wolnoobrotowych można robić nie tylko soki i gęste koktajle, ale również sorbety, lody i mleko roślinne (a nawet kolorowe drinki dla dorosłych 😉 ), a z pulpy po wyciskaniu przygotować wiele pysznych, bogatych w błonnik potraw. W tym artykule znajdziecie recenzję wyciskarki wolnoobrotowej Kuvings oraz nasze ulubione przepisy. wyciskarka wolnoobrotowa
Jak wiecie jestem mocno sceptyczną konsumentką. Kiedy pojawia się nowy trend, nie podążam za nim – nawet jeśli tego oczekuje się od blogerów 😉 Stoję sobie z boku, obserwuję, rozważam wszystkie plusy i minusy, a potem na spokojnie podejmuję decyzję.
Podobnie było z wyciskarką wolnoobrotową: pierwsze podejście do tego sprzętu mieliśmy już 7 lat temu, kiedy nasz pierworodny był malutki, a mój mąż trafił w sklepie na prezentację wyciskarki wolnoobrotowej, która bije na głowę klasyczne sokowirówki. Mąż szybko zdecydował się na zakup, jednak była to średnio udana próba – nasza pierwsza wyciskarka marki Hurom miała sporo minusów, a jej mycie było skomplikowane i trwało wieki. Większość czasu spędziła więc w głębi szafki wśród innych rzadko używanych sprzętów.
Dlaczego zdecydowaliśmy się na drugie podejście i wyciskarkę wolnoobrotową Kuvings Evo820 PLus? Ponieważ ma ona wiele plusów w porównaniu do naszej starej wyciskarki:
- Duża moc silnika: 240W (nasza poprzednia wyciskarka konkurencyjnej firmy miała 150W)
- 3 sita: do soków, smoothie/koktajli i sorbetów/lodów (nasza poprzednia wyciskarka miała tylko jedno sito)
- Możliwość wyciskania „trudnych” warzyw i owoców, takich jak warzywa liściaste, banany, aronia, winogrona, mrożone owoce jagodowe, a nawet migdały i orzechy! (w naszej poprzedniej wyciskarce nie było takiej możliwości)
- Wygodne mycie dzięki ulepszonej konstrukcji wyciskarki i trzem specjalnym szczotkom ułatwiającym czyszczenie sitek.
To cechy, które były dla nas decydujące. O pozostałych napiszę Wam poniżej, ale najpierw wyjaśnię, dlaczego właściwie świeżo wyciśnięte soki są lepsze od tych kupionych w sklepie, czyli dlaczego warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową.
Dlaczego warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową?
FITOZWIĄZKI – NAJLEPSZY LEK BEZ RECEPTY 😉
Świeże owoce i warzywa zawierają mnóstwo związków fitochemicznych o właściwościach prozdrowotnych. Są to tzw. fitozwiązki lub fitoskładniki, w tym przeciwutleniacze, które chronią nasze zdrowie między innymi przed chorobami cywilizacyjnymi i opóźniają procesy starzenia. Wiele z nich ginie podczas produkcji i przechowywania soków dostępnych w sklepach, więc najlepiej pić świeżo przygotowane soki i koktajle. Z tego względu zakup wyciskarki wolnoobrotowej to tak naprawdę inwestycja w zdrowie 🙂
Ważne też, aby warzywa i owoce, które spożywamy i wyciskamy były jak najbardziej kolorowe, ponieważ w każdym z nich znajdują się inne prozdrowotne fitoskładniki: likopen, polifenol, beta-karoten, kwas foliowy, katechina, flawonoidy, antocyjany, izoflawony, antoksantyny, kwercetyny i tak dalej. Jeśli chcecie, mogę przygotować osobny wpis na ten temat.
EKOLOGIA
Rezygnacja z kupowania soków w kartonach lub butelkach oraz musów owocowych w małych jednorazowych saszetkach, to dużo mniej odpadów. Jestem mgr ochrony środowiska, więc tym bardziej czuję się zobowiązana do jego ochrony 😉 Unikamy jednorazowych opakowań, pijemy wodę z kranu, nie kupujemy napojów gazowanych i staramy się ograniczać gotowe soki i musy – pomimo, że nasze dzieci bardzo je lubią i traktują jako zdrowe słodycze (więcej na ten temat pisałam tutaj).
W przeciwieństwie do innych sprzętów, w wyciskarce wolnoobrotowej Kuvings można wyciskać sok z „trudnych” składników, takich jak:
- mało soczyste owoce takie jak banany – w sitku do koktajli
- owoce z twardą skórką i dużą ilością pestek (aronia, winogrona, maliny)
- drobne zielone liście (jarmuż, szpinak etc.)
- zamrożone owoce (jagody, truskawki, maliny, żurawina, cytrusy, banany), z których można robić pyszne sorbety
Można zrobić nawet mleko roślinne i masło orzechowe!
WSPARCIE ODPORNOŚCI CAŁEJ RODZINY
Dbamy o odporność na wiele sposobów: hartowanie, niska temperatura w mieszkaniu, dużo ruchu, spacery, rowery i wyprawy do lasu niezależnie od pogody, zabawy w błocie i kałużach odkąd tylko dzieci nauczyły się chodzić, ograniczenie słodyczy i wegetarianizm całej rodziny (badania potwierdzają, że mięso, nabiał i cukier nasilają stany zapalne w organizmie) oraz dieta oparta na kaszach, strączkach, warzywach i owocach (w tym dużo zielonych soków i koktajli). Nie wiem, który z tych czynników jest decydujący – myślę, że wszystkie są równie ważne. A świeżo wyciskane soki i koktajle to na pewno najlepsze źródło odporności, zwłaszcza gdy dzieci trudno namówić do zjedzenia szpinaku lub selera naciowego w całości albo surowego brokuła 😉
OSWAJANIE DZIECI Z NOWYMI SMAKAMI
Nasze dzieci mają obecnie 5 i 9 lat. Obydwoje mieli dietę rozszerzaną metodą BLW, jednak prawie 10 lat temu to były początki tej metody w Polsce i do dziś zastanawiam się czy zrobiłam to dobrze 😉 Romek i Irka lubią wszystkie owoce, ale tylko wybrane warzywa. Dlatego wyciskanie soków i tworzenie nowych „zjadliwych” połączeń to świetny sposób, aby oswajać ich z nowymi smakami. Tym bardziej, że obydwoje uwielbiają obsługiwać wyciskarkę…
…i podjadać w trakcie 😉
KSZTAŁTOWANIE ZDROWYCH NAWYKÓW
Nasz sposób na to, aby jak najczęściej korzystać z wyciskarki to… po prostu nie chować jej do szafki 😉 Od 2 miesięcy Kuvings stoi u nas na blacie zamiast robota kuchennego i prawie codziennie robimy soki lub koktajle i potrawy z pulpy po wyciskaniu, a średnio raz w tygodniu – pyszne owocowe sorbety, których nie trzeba dodatkowo dosładzać.
GOTOWANIE BEZ MARNOWANIA
Świetną sprawą jest, że podczas wyciskania praktycznie nic się nie marnuje: wyciskamy jabłka pokrojone na ćwiartki (razem z ogryzkiem i pestkami), kapustę i brokuł razem z głąbem i tak dalej.
Wyciskanie jest wyjątkowo efektywne: wytłoczyny, czyli pulpa pozostająca po wyciskaniu warzyw i owoców jest w dotyku całkiem sucha. Wychodzi z wyciskarki w postaci takiego brykietu:
Jak wykorzystać wytłoczyny? Ja zazwyczaj robię z nich wegańskie kotlety jaglane pieczone w piekarniku. Mam przepis, do którego pasują wszystkie pozostałości po warzywach (a także owocach), znajdziecie go na końcu artykułu.
Dlaczego wyciskarka wolnoobrotowa
jest lepsza od klasycznej sokowirówki?
Sok wyciśnięty na wolnych obrotach jest gęstszy, bardziej esencjonalny (sok z sokowirówki jest bardziej wodnisty, napowietrzony i bardziej się rozwarstwia, a wytłoczyny nadal zawierają dużo soku). Ponadto sokowirówka stworzona jest z myślą o twardych warzywach i owocach, nie poradzi sobie np. z warzywami liściastymi lub bananami. Ponadto wyciskarka pracuje znacznie ciszej – do dziś pamiętam jak głośno wyła sokowirówka, w której w domu rodzinnym wyciskałam sok z jabłek i marchewki razem z Mamą 🙂 Mycie wyciskarki również jest o wiele prostsze.
JAKĄ WYCISKARKĘ WYBRAĆ?
My zdecydowaliśmy się na model Kuvings Evo820 PLus.
Decydujące argumenty wymieniłam na początku artykułu. Na podstawie naszych doświadczeń i dokładnego rozpoznania rynku śmiało mogę powiedzieć, że wyciskarki Kuvings to prawdziwy Rolls Royce wśród wyciskarek! 🙂 Inne cechy tego modelu to:
- 10 lat gwarancji (przy zakupie u polskiego dystrybutora marki Kuvings), wysoka jakość i trwałość – przy intensywnym użytkowaniu warto mniej więcej co 1,5 roku wymienić silikonowe elementy, które kosztują 30 zł.
- Duże kawałki = oszczędność czasu – warzywa i owoce wymagają minimalnego przygotowania do wyciskania: wręcz nie zaleca się kroić ich drobno ani w kosteczkę 😉 tylko w duże kawałki i słupki. Wyciskarka posiada duży i bezpieczny wlot tzw. Flip Gate, dzięki któremu wyciskanie jest szybkie i wygodne. W otworze bez problemu mieszczą się w całości średniej wielkości owoce i warzywa – na przykład jabłka i pomarańcze o średnicy do 82 mm 🙂
- Max Filter Technology – technologia, dzięki której soki są wyjątkowo aksamitne (pozbawione włókien, ma to znaczenie np. w przypadku soków z selera naciowego lub brokułu).
- Duża moc i ciężar wyciskarki, jej solidna konstrukcja, wzmocniona misa i pokrywa sprawiają, że urządzenie nie „dusi się” nawet podczas wyciskania twardych warzyw, stoi stabilnie i nie skacze po blacie.
- Wyciskarki marki Kuvings nie zawierają BPA.
- Do każdej wyciskarki załączona jest książka z przepisami i 3 sita: do soków, koktajli i sorbetów.
PRZEPISY
Do każdej wyciskarki załączona jest wygodna książeczka, w której znajdziecie ponad 80 przepisów:
- soki i koktajle owocowe i warzywne
- sorbety i lody z owoców, orzechów lub mleka
- mleko sojowe, orzechowe, migdałowe
- pasty orzechowe i batoniki z pulpy (wytłoczyn)
- zupy i inne posiłki dla dzieci
- a dla dorosłych owocowe koktajle i drinki z wkładką 😉
Poniżej 5 naszych ulubionych przepisów na soki, koktajle, lody i wegańskie kotlety z wytłoczyn po wyciskaniu – wszystkie wymyśliłam razem z dziećmi i mężem, bazując na naszych ulubionych połączeniach smaków i wskazówkach z książki załączonej do wyciskarki.
Zdjęcia do dzisiejszego wpisu robiliśmy na raty – wyciskarka daje tyle możliwości, że używamy jej niemal codziennie.
SŁONECZNY KOKTAJL Z MLECZKIEM KOKOSOWYM
Składniki:
½ dużego ananasa
1 banan
1 pomarańcza
1 cytryna
pół szklanki mleczka kokosowego
Wykonanie:
- Wszystkie owoce wyciskamy używając sitka do koktajli (ma większe oczka, niż sitko do soków, więc koktajle są gęste, aksamitne i bardziej sycące).
- Do dzbanka z wyciśniętym koktajlem dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy. Pycha! Smakuje jak najlepsza tropikalna pinacolada 🙂
SOK PIRATA Z DYNIĄ, BURAKIEM I MIĘTĄ
Składniki:
(na 2 duże szklanki lub 4 mniejsze)
1 burak
1 marchew
2 grube plastry dyni
2 gałązki mięty
Wykonanie:
Wszystkie składniki wyciskamy używając sitka do soków.
Listki mięty (a w innych przepisach – inne liście) wkładamy do wyciskarki na zmianę z twardszymi warzywami.
ZIELONY SOK
Z BROKUŁA, SZPINAKU, OGÓRKA I JABŁKA
Składniki:
1 niewielki brokuł (razem z głąbem i listkami)
100 g szpinaku
1 ogórek
2 jabłka
Wykonanie:
Wszystkie składniki wyciskamy używając sitka do soków.
Szpinak i inne warzywa liściaste warto na 5-10 minut przed wyciskaniem zalać zimną wodą (wszystkie wskazówki jak najlepiej przygotować warzywa, owoce i orzechy do wyciskania znajdziecie w książce z przepisami załączonej do wyciskarki Kuvings).
SORBET Z MALIN, BANANA I NERKOWCÓW
Składniki:
300 g mrożonych malin
2 zamrożone banany
1 filiżanka nerkowców
woda (na oko – tyle, aby zalać nerkowce)
Wykonanie:
- Nerkowce zalewamy zimną wodą 30 minut przed wyciskaniem i wstawiamy do lodówki (inne orzechy oraz migdały należy przygotować w podobny sposób)
- Mrożone maliny i banany wyciągamy z zamrażalnika i czekamy 10-20 minut (nie można wyciskać owoców zamrożonych na kamień)
- Wyciskamy wszystko używając pełnego sitka do sorbetów i lodów. Nerkowce i inne orzechy można wyciskać z niewielką ilością wody.
- Po wyciśnięciu wymieszać sorbet, aby miał jednolity kolor i od razu zjeść 🙂
WEGAŃSKIE KOTLETY JAGLANE Z ZIELONYMI WYTŁOCZYNAMI Z WYCISKARKI
Składniki na kotlety:
(na około 22 sztuki)
wytłoczyny z wyciskania zielonego soku (przepis powyżej)
1 filiżanka kaszy jaglanej (nieugotowanej)
3 filiżanki wody
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki oliwy z oliwek lub innego zdrowego oleju do pieczenia
2 ząbki czosnku
Czarny pieprz
Sól według uznania
Opcjonalnie 3 łyżki płatków drożdży niekatywnych
Opcjonalnie ½ łyżeczki garam masali lub innej ulubionej przyprawy
Składniki na sos czosnkowo-koperkowy:
mały jogurt naturalny (lub w wersji wegańskiej pół kostki tofu + 1/3 szklanki mleka roślinnego)
1 ząbek czosnku
kilka gałązek koperku
sól i pieprz według uznania
Wykonanie:
- Kaszę opłukać na sitku. Zalać 3 filiżankami zimnej wody i gotować do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
- Do garnka z kaszą dodać wszystkie pozostałe składniki i przyprawy (wycisnąć 2 ząbki czosnku).
- Nie ma potrzeby używać blendera, wyszorujcie porządnie rączęta i wyrabiajcie masę dłońmi. Powinna być dość zwarta i lepka (jeśli nie jest – być może kasza jeszcze niewystarczająco stężała; można chwilę odczekać lub dodać więcej płatków owsianych).
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ulepić kotlety: nabieramy około 1 łyżkę masy i wilgotnymi dłońmi lepimy niewielkie kotleciki.
- Kotlety pieczemy przez 20 minut w piekarniku (180 stopni z termoobiegiem).
- Składniki sosu mieszamy w osobnej miseczce.
RABAT 240 ZŁ
NA WYCISKARKĘ KUVINGS
Zdaję sobie sprawę, że zakup sprzętów AGD to nie jest tania zabawa, jednak w przypadku wyciskarki wolnoobrotowej to najlepsza inwestycja w zdrowie całej rodziny. Jeśli też macie ochotę spróbować, mam dla Was rabat – jeśli skorzystacie z mojego linku, wyciskarka będzie tańsza o 240 zł.
KLIKNIJ TUTAJ PO RABAT 240 ZŁ
Wpis powstał we współpracy z marką Kuvings.
wyciskarka wolnoobrotowa
4 komentarzy
Przymierzam się właśnie do zakupu, ale będę musiała zdecydować się na niższa ligę niestety. Ale dobrze poznać markę, której nie znałam 🙂
Marzy mi się taki sprzęt w kuchni już od dawna
W końcu urządzenie, które dobrze radzi sobie z warzywami liściastymi! Dziękuję za tę recenzję 🙂
dzięki takiej wyciskarce mamy wiele możliwości, warto mieć droższą lub tańszą w swojej kuchni! 🙂