Korzystając z obfitości sezonowych warzyw i owoców od kilku tygodni każdy poranek zaczynam owocowo-warzywnym koktajlem. Jestem zachwycona cudownym wynalazkiem noszącym nader skromną nazwę „blender kielichowy” oraz ogromną liczbą kombinacji i komponowania składników domowych koktajli. A że nie jestem wybredna, smakuje mi praktycznie każde połączenie zielska z zielskiem. zielone smoothie
Mam nadzieję, że i Wy nie będziecie rozczarowani dzisiejszym przepisem!
Którą wersję wybieracie: zacną czy odchudzoną? 😉
Zielone smoothie z botwinką
Składniki
Wersja zacna:
10 liści botwinki
1 banan – im bardziej dojrzały, tym lepiej
1 awokado
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka truskawek
mniej więcej 1/2 litra wody w zależności od tego, jak gęste ma być Wasze ulubione smufi 🙂
Wersja odchudzona:
10 liści botwinki
3 gałązki natki pietruszki
1 kiwi
sok z 1/2 cytryny
2 szklanki truskawek
jak wyżej mniej więcej 1/2 litra wody
Wykonanie
• Dokładnie umyć liście botwinki i owoce.
• Wycisnąć sok z 1/2 cytryny.
• Oderwać od truskawek szypułki (choć niekoniecznie – to też zielenina ;).
• Umieścić wszystko w pojemniku blendera kielichowego i zblendować. Pomimo dodatku świeżych, twardych liści udało mi się otrzymać miksturę o gładkiej, kremowej konsystencji (która nawet Potomkowi przypadła do gustu!), więc próbujcie do oporu. 🙂 Smacznego!
zielone smoothie
Przepis pochodzi z 31.05.2015 r. z mojego „starego” bloga DzikieZiemniaki.pl
zielone smoothie