Sezon śniadań na balkonie czas zacząć!
Z tej okazji zdradzę Wam dziś prosty przepis na przepyszne placki. Najlepiej smakują z sosem czosnkowo-koperkowym i kiełkami – koniecznie na świeżym powietrzu 🙂
Składniki:
Placki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej (nieugotowanej) + 1,5 szklanki wody
5 łyżek mąki kukurydzianej
1 łyżka siemienia lnianego, a właściwie… siemienia lnianych!
[Zbieram szczękę z podłogi, a Wy możecie w międzyczasie zerknąć na prawidłową odmianę tego dziwoląga: klik]
0,5 szklanki ciepłej wody
1 lub 2 łyżki czarnuszki
sól i pieprz wg uznania
3 łyżki oleju do smażenia
Sos:
0,5 kostki tofu (około 90 g)
1/3 szklanki mleka roślinnego
1 lub 2 ząbki czosnku (w zależności od mocy, jaką chcecie osiągnąć)
kilka gałązek koperku
sól i pieprz wg uznania
Wykonanie:
• Ugotować kaszę jaglaną w proporcji 1:3, odstawić do ostudzenia.
• Siemię lniane zmielić w młynku do kawy (choć bez mielenia też da radę 🙂 i zalać 1/2 szklanki ciepłej wody. Jak już kilkakrotnie pisałam, polecam siemię z lnu złocistego, ponieważ nie ma goryczy i drażniącego zapaszku charakterystycznego dla siemienia brązowego.
• Przy użyciu blendera zmiksować kaszę, mąkę kukurydzianą i siemię na gładką masę.
• Przyprawić czarnuszką, solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
• Niech placki spokojnie się smażą, a Wy w międzyczasie umyjcie kiełki i przygotujcie sosik.
• Sos: przecisnąć ząbki czosnku przez praskę. Oderwać listki koperku od łodyżek. Zblendować tofu z mlekiem, czosnkiem, koperkiem i przyprawami.
• Podawać placki z sosem i dowolnymi kiełkami… już wiecie gdzie 🙂
Przepis pochodzi z 28.04.2015 r. z mojego „starego” bloga DzikieZiemniaki.pl