9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy, a tak się składa, że pizza to jeden z najlepszych sposobów na przemycenie dzieciom warzyw 🙂 Sprawdź, jak to zrobić! pizza przepis
Wszyscy czworo jesteśmy wegetarianami, ale jak już wiele razy Wam pisałam, też muszę się nagimnastykować, aby przemycić dzieciom warzywa – właśnie dlatego na blogu powstał cykl kulinarny Sezonowa Szmuglerka. Na szczęście z wiekiem jest coraz lepiej i dziś Irka ze smakiem chrupie słupki marchewki, a Romek buraczki (których kiedyś nie chcieli tknąć).
Polecam Wam weekendową fabrykę pizzy! 🙂 Dla Was to obiad z głowy oraz +100 pkt do wyluzowanego rodzicielstwa i przemycania warzyw, a dla dzieci to świetna zabawa, nauka samodzielności i znakomite ćwiczenie sensoryczne.
SKŁADNIKI
CIASTO Z ZIOŁAMI
Świetny przepis na ciasto do pizzy znajdziecie TUTAJ.
Ja trochę go zmodyfikowałam, bo zawsze muszę coś namieszać w przepisie 😉 Pizza wyszła przepyszna, chrupiąca i mega aromatyczna – zioła robią robotę!
- 400 gramów mąki
- 30 gramów drożdży
- 1/2 szklanka mleka (u nas sojowe, może być też inne roślinne)
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- szczypta pieprzu
- ½ łyżeczki soli
DODATKI
Według uznania – przemycajcie wszystko! U nas papryka, pomidorki i pieczarki to rzeczy, które „wchodzą” tylko na pizzy 😉 U nas były to:
- ser żółty Gouda – według uznania, ale najlepiej dużo! 😀
- pieczarki (6 sztuk)
- pomidorki koktajlowe
- papryka
- oliwki zielone lub czarne
- kukurydza
SOSY:
POMIDOROWY (wszystkiego na oko :))
- Passata pomidorowa (około pół opakowania – 250 ml)
- Kropla oliwy
- Ząbek czosnku
- Świeża bazylia
- Oregano
- Sól
- Pieprz
CZOSNKOWY
- mały jogurt naturalny
- kropla oliwy
- ząbek czosnku
- świeża bazylia (może też być koperek)
- sól
- pieprz
Koncentracja na 100% 😀
WYKONANIE:
Brzmi prosto, ale z „pomocą” dzieci zajmuje dość dużo czasu 😉 Dlatego polecam przeznaczyć na to wieczór lub weekend i najpierw zlecić dzieciom krojenie warzyw (co może zająć, powiedzmy… godzinkę 😀 ), a w międzyczasie wyrobić ciasto.
- Wyrabiamy ciasto: w misce mieszamy mąkę, sól i rozdrobnione drożdże. W mące robimy wgłębienie, do którego wlewamy oliwę z oliwek, ½ szklanki mleka wymieszanego z wodą i przyprawy. Wyrabiamy ciasto (ja to zawsze zlecam mężowi 😉 ), stopniowo dodając mleko zmieszane z wodą. Zagniatamy przez około 10 minut. Jeśli chcemy puszyste ciasto – odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jeśli nie – możemy od razu wałkować i piec.
- Włączamy piekarnik na 200 stopni, aby się rozgrzał.
- Mieszamy składniki na sos pomidorowy (czosnek można wcześniej podsmażyć na oliwie).
- Po rozwałkowaniu ciasta przekładamy je na blachę z papierem do pieczenia.
- Nakładamy sos pomidorowy, a na to ser i pozostałe dodatki – według uznania.
- Pieczemy pizzę 10-15 minut w temp. 200 stopni.
- W międzyczasie blendujemy składniki sosu czosnkowego (czosnek można wcześniej podsmażyć na oliwie).
- Wyjmujemy pizzę z piekarnika i zajadamy ze smakiem.
Domowa pizza to naprawdę genialna (i banalnie prosta) potrawa, którą będziecie robić z zamkniętymi oczami.
Ręka do góry, kto robi z dzieciakami pizzę? 🙂
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco?
Polub blog na Facebooku:
TO TEŻ CI SIĘ SPODOBA:
pizza przepis