9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy, a tak się składa, że pizza to jeden z najlepszych sposobów na przemycenie dzieciom warzyw Sprawdź, jak to zrobić! pizza przepis
Wszyscy czworo jesteśmy wegetarianami, ale jak już wiele razy Wam pisałam, też muszę się nagimnastykować, aby przemycić dzieciom warzywa – właśnie dlatego na blogu powstał cykl kulinarny Sezonowa Szmuglerka. Na szczęście z wiekiem jest coraz lepiej i dziś Irka ze smakiem chrupie słupki marchewki, a Romek buraczki (których kiedyś nie chcieli tknąć).
Polecam Wam weekendową fabrykę pizzy! Dla Was to obiad z głowy oraz +100 pkt do wyluzowanego rodzicielstwa i przemycania warzyw, a dla dzieci to świetna zabawa, nauka samodzielności i znakomite ćwiczenie sensoryczne.
SKŁADNIKI
CIASTO Z ZIOŁAMI
Świetny przepis na ciasto do pizzy znajdziecie TUTAJ.
Ja trochę go zmodyfikowałam, bo zawsze muszę coś namieszać w przepisie Pizza wyszła przepyszna, chrupiąca i mega aromatyczna – zioła robią robotę!
- 400 gramów mąki
- 30 gramów drożdży
- 1/2 szklanka mleka (u nas sojowe, może być też inne roślinne)
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- szczypta pieprzu
- ½ łyżeczki soli
DODATKI
Według uznania – przemycajcie wszystko! U nas papryka, pomidorki i pieczarki to rzeczy, które „wchodzą” tylko na pizzy ;) U nas były to:
- ser żółty Gouda – według uznania, ale najlepiej dużo!
- pieczarki (6 sztuk)
- pomidorki koktajlowe
- papryka
- oliwki zielone lub czarne
- kukurydza
SOSY:
POMIDOROWY (wszystkiego na oko :))
- Passata pomidorowa (około pół opakowania – 250 ml)
- Kropla oliwy
- Ząbek czosnku
- Świeża bazylia
- Oregano
- Sól
- Pieprz
CZOSNKOWY
- mały jogurt naturalny
- kropla oliwy
- ząbek czosnku
- świeża bazylia (może też być koperek)
- sól
- pieprz
Koncentracja na 100%
WYKONANIE:
Brzmi prosto, ale z „pomocą” dzieci zajmuje dość dużo czasu Dlatego polecam przeznaczyć na to wieczór lub weekend i najpierw zlecić dzieciom krojenie warzyw (co może zająć, powiedzmy… godzinkę ), a w międzyczasie wyrobić ciasto.
- Wyrabiamy ciasto: w misce mieszamy mąkę, sól i rozdrobnione drożdże. W mące robimy wgłębienie, do którego wlewamy oliwę z oliwek, ½ szklanki mleka wymieszanego z wodą i przyprawy. Wyrabiamy ciasto (ja to zawsze zlecam mężowi ), stopniowo dodając mleko zmieszane z wodą. Zagniatamy przez około 10 minut. Jeśli chcemy puszyste ciasto – odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jeśli nie – możemy od razu wałkować i piec.
- Włączamy piekarnik na 200 stopni, aby się rozgrzał.
- Mieszamy składniki na sos pomidorowy (czosnek można wcześniej podsmażyć na oliwie).
- Po rozwałkowaniu ciasta przekładamy je na blachę z papierem do pieczenia.
- Nakładamy sos pomidorowy, a na to ser i pozostałe dodatki – według uznania.
- Pieczemy pizzę 10-15 minut w temp. 200 stopni.
- W międzyczasie blendujemy składniki sosu czosnkowego (czosnek można wcześniej podsmażyć na oliwie).
- Wyjmujemy pizzę z piekarnika i zajadamy ze smakiem.
Domowa pizza to naprawdę genialna (i banalnie prosta) potrawa, którą będziecie robić z zamkniętymi oczami.
Ręka do góry, kto robi z dzieciakami pizzę?
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco?
Polub blog na Facebooku:
TO TEŻ CI SIĘ SPODOBA:
pizza przepis