Sezonowa Szmuglerka to cykl wpisów kulinarnych, który rozpoczęłam w październiku 2015 roku. Wszystko kręciło się wokół kuchni sezonowej i przepisów dla całej rodziny, w tym również dla niemowlaków żywionych według zasad BLW (baby led weaning). Przepisy Sezonowej Szmuglerki są wegańskie – jak wiecie wszyscy czworo jesteśmy wegetarianami (jemy nabiał i jajka), ale 90% naszego jadłospisu to potrawy wegańskie.
Na początku każdego miesiąca publikowałam listę sezonowych warzyw i owoców na nadchodzący miesiąc, wraz ze zdjęciami potraw przygotowanych z danej rośliny. Kliknięcie w zdjęcie przenosiło Was do przepisu.
W archiwum bloga znajdziecie pełne 12 miesięcy Sezonowej Szmuglerki – kompletny kalendarz kuchni sezonowej wraz z wege przepisami odpowiednimi dla całej rodziny (linki do wszystkich miesięcy zamieściłam również na końcu tego wpisu).
Od dawna nie dodawałam na blogu nowych przepisów, bo przyznam szczerze, że po narodzinach Irki odechciało mi się kulinarnych eksperymentów i gotowałam same pewniaki, które już doskonale znacie z bloga. Ale dosyć tego lenistwa i chodzenia na łatwiznę! 🙂 Zatęskniłam zarówno za nowymi smakami, jak i za fotografowaniem potraw.
Z tej tęsknoty reaktywuję dziś Sezonową Szmuglerkę, która przez kilka miesięcy czekała sobie zawekowana na jednej z najbardziej zakurzonych półek mojej blogowej spiżarni. Odkręcam ten wek ze smakowitym sykiem i obiecuję więcej prostych i pysznych, sezonowych przepisów tej jesieni.
Częstujcie się! 🙂
Aktualna LISTA PRZEPISÓW NA WRZESIEŃ:
• kliknięcie w fotkę przekieruje Was do przepisu
• kliknięcie w nazwę warzywa przekieruje Was do listy potraw, w którego skład wchodzi dane warzywo
Sezonowe warzywa, owoce,
grzyby i orzechy
WRZESIEŃ
Bakłażan
Boćwina i burak
Brokuł
Brukiew ♥
Brukselka
Cebula
Chrzan
Cukinia
Cykoria
Czarna rzepa
Czosnek
Znajdziecie go w większości przepisów na blogu: KLIK
Dynia
Przepisy zawierające zarówno miąższ, jak i pestki dyni.
Fasola
Fasolka szparagowa
Fenkuł
Jarmuż
Kabaczek
Kalafior
Kalarepa
Kapusta
Karczoch
Koper
Koper włoski
Kukurydza
Marchew
Ogórek
Papryka
Pasternak
Patison
Pietruszka + natka

Pomidor
Por
Roszponka
Stosuję roszponkę zamiennie ze szpinakiem, jarmużem i rukolą. Świetnie nadaje się do rozmaitych sałatek, zielonych koktajli (KLIK) lub pesto (KLIK).
Rukola
Sałaty
Seler
Skorzonera
Szpinak
Ziemniaki
OWOCE SEZONOWE:
Aronia
Berberys
Czarny bez
Czeremcha
Dereń
Dzika róża
Głóg
Gruszka
Jabłko
Jagoda
Jarzębina
Jeżyna
Mirabelka
Morela
Pigwa
Pigwowiec
Rokitnik
Śliwki
Winogrona
Żurawina
GRZYBY:
Borowik
Kurki
Podgrzybki
ORZECHY:
Orzechy laskowe
Orzechy włoskie
Tęskniliście za Sezonową Szmuglerką? ^^
Wypróbujecie któryś z przepisów?
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco?
Polub blog na Facebooku:
Głodny? Zajrzyj do archiwum Sezonowej Szmuglerki: