SONY DSC
Tofu z duszonymi warzywami – proste i szybkie danie popisowe mojego Męża. Przepyszne!

Czy też tak macie, że jedzenie przygotowane przez kogoś innego, smakuje Wam o wiele bardziej niż efekt własnych kulinarnych zmagań? Ja tak mam

Uwielbiam gotować! Planowanie dania, mycie, obieranie i krojenie warzyw, mieszanie, przyprawianie – te czynności niesamowicie mnie relaksują. Wszystko to robię automatycznie, mój mózg wskakuje wtedy na inne tory. Mimo wszystko najbardziej smakują mi dania niewymagające mojego zaangażowania, podstawione pod nos, najlepiej przez Męża.

S ostatnio rzadko wkracza do kuchni, ale kiedy już to zrobi to… klękajcie narody! Mąż potrafi ugotować kilka popisowych dań. Są one bardzo męskie w swej prostocie, ale przecież gotować prosto i pysznie to też ogromna sztuka. Hummus, grochówka, pieczone ziemniaki – są przepyszne! Doskonałe!

To samo dotyczy dzisiejszego przepisu na tofu z warzywami. Chociaż kto wie, być może smakuje mi tak bardzo głównie dzięki temu, że nie muszę się przy nim napracować. A może to tylko efekt love is in the air? Nie mam pojęcia, musicie to sprawdzić sami!



Składniki

• kostka tofu (180 g)
• marchew
• papryka czerwona
• cukinia
• cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 puszki kukurydzy lub ciecierzycy
• 4 łyżki pomidorowej passaty lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przyprawy:
• sól wg uznania
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 1-2 łyżki suszonej bazylii

• olej do smażenia

SONY DSC


Wykonanie

• Obrać i pokroić warzywa w dowolny sposób. Zazwyczaj cebulę i paprykę kroimy tradycyjnie, w kosteczkę. Natomiast cukinię i marchew w falowane talarki, przy użyciu noża dekoracyjnego. To zabytkowy sprzęt rodem z ZSRR, kultowy w naszej rodzinie Mama w swej szczodrości podarowała mi go, kiedy wyfrunęłam z rodzinnego gniazda. Nie powiem, żeby działał cuda w przypadku dziecka, które jest niejadkiem, niemniej warto próbować Nóż dekoracyjny falisty podobny do naszego możecie zakupić tutaj za 19 ziko.

0;39;289;250

• Rozgrzać olej na patelni i delikatnie zeszklić cebulę.

• Dodać marchew i tofu. Dusić je pod przykryciem, aż marchew nieco zmięknie, a tofu się zezłoci.

• Dodać paprykę, zmniejszyć ogień i nadal dusić pod przykryciem przez około 3 minuty – jak zauważyliście dusimy warzywa od najtwardszego do najmiększego

• Dodać cukinię, kukurydzę (bądź ciecierzycę) i pomidorową passatę (lub koncentrat). Dusić do miękkości.

• Przyprawić: wycisnąć 2 ząbki czosnku, dodać bazylię, sól i pieprz. Wymieszać, dusić jeszcze przez moment i nakryć do stołu

SONY DSC

• Zajadać na obiad z ryżem, kotlecikami i sałatką. Albo na kolację, z kromką żytniego chlebka – prosto i pysznie. Mniam!


podpis05_200px cut

 

 

 


Wpis powstał w ramach cyklu Sezonowa Szmuglerka, który ma na celu bardzo niecne praktyki, a mianowicie przemycanie małym i dużym niejadkom sezonowych warzyw i owoców :)
Wszystkie PRZEPISY NA LISTOPAD możecie znaleźć TUTAJ.

Poprzedni wpis
Następny wpis

Miłośniczka drapania po pleckach. Matka, która odpuściła. Zamiast rodzicielskiej spiny i perfekcjonizmu woli święty spokój, puzzle, skakanie po kałużach i książki Astrid Lindgren. Mieszka w Warszawie, ale pisze o Skandynawii, którą kocha, lubi, szanuje... i odwiedza kiedy tylko ma okazję. Szczęśliwa żona mężczyzny z dalekiej północy. Rozpieszcza na potęgę - głównie siebie i męża... a dzieci tylko od czasu do czasu :)

  • Iza

    Ja mam ogromy problem z moim młodszym synem, cieżko mu wcisnąć jakieś nowości, a jeszcze trudniej to do czego zdążył się uprzedzić. Jednak tofu lubi i większość warzyw z tego zestawienia, więc może się uda – nie zaszkodzi spróbować. Dziękuję za inspirację.

  • Wygląda przepysznie wypróbuję w weekend

  • by Lil

    Na widok tego kolorowego dania aż ślinka cieknie… ale powiem szczerze, że nie miałam okazji nigdzie spotkać tego torfu ;/

  • Wygląda obłędnie i podejrzewam, że tak samo smakuje!!!

  • Mój tata też rzadko wkracza do kuchni ale ma kilka popisowych dań którymi rozwala system ;).
    Nigdy nie udało mi sie smacznie zrobić tofu- teraz jest nadzieja że wyjdzie

  • Jakoś nie mogę się przekonać do tego tofu…. może jeszcze raz dam mu szansę z Twoim przepisem

    • Tofu rzeczywiście samo w sobie nie ma smaku, dlatego tak ważne jest, aby je odpowiednio przyprawić, zamarynować lub połączyć z innymi, bardziej wyrazistymi składnikami. W tym daniu, w trakcie duszenia tofu chłonie smaki warzyw jak gąbka – dlatego należy dodać tofu na samym początku, a nie na koniec.

  • Aż ślinka cieknie patrząc na te zdjęcia.

  • Wygląda pysznie Tylko… czy tofu można czymś zastąpić?

    • Haha, no raczej nie To, że samo w sobie nie ma smaku, tylko chłonie smaki warzyw jest zaletą w tym daniu.

  • Jestem u Ciebie pierwszy raz. I stanowczo, stanowczo polubiam:) Ba! jestem zakochana! Świetny blog i fajna dziewczyna Pozdrawiam!

  • Czarnowłosa A.

    Własnie skończyłam robić to danie, planuje zabrać je jutro do pracy i zjem z dodatkiem kaszy gryczanej. Na pojutrze tez jeszcze zostanie. Wyszło przepysznie.

Inline
Inline