SONY DSC

Korzystając z obfitości sezonowych warzyw i owoców od kilku tygodni każdy poranek zaczynam owocowo-warzywnym koktajlem. Jestem zachwycona cudownym wynalazkiem noszącym nader skromną nazwę „blender kielichowy” oraz ogromną liczbą kombinacji i komponowania składników domowych koktajli.
A że nie jestem wybredna, smakuje mi praktycznie każde połączenie zielska z zielskiem.
Mam nadzieję, że i Wy nie będziecie rozczarowani! Którą wersję wybieracie: zacną czy odchudzoną?

Składniki

Wersja zacna:

10 liści botwinki
1 banan – im bardziej dojrzały, tym lepiej
1 awokado
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka truskawek
mniej więcej 1/2 litra wody w zależności od tego, jak gęste ma być Wasze ulubione smufi


Wersja odchudzona:

10 liści botwinki
3 gałązki natki pietruszki
1 kiwi
sok z 1/2 cytryny
2 szklanki truskawek
jak wyżej mniej więcej 1/2 litra wody

SONY DSC

Wykonanie

• Dokładnie umyć liście botwinki i owoce.

• Wycisnąć sok z 1/2 cytryny.

• Oderwać od truskawek szypułki (choć niekoniecznie – to też zielenina ;).

• Umieścić wszystko w pojemniku blendera kielichowego i zblendować. Pomimo dodatku świeżych, twardych liści udało mi się otrzymać miksturę o gładkiej, kremowej konsystencji (która nawet Potomkowi przypadła do gustu!), więc próbujcie do oporu. :) Smacznego!


Przepis pochodzi z 31.05.2015 r. z mojego „starego” bloga DzikieZiemniaki.pl


SONY DSC

 

Poprzedni wpis
Następny wpis

Miłośniczka drapania po pleckach. Matka, która odpuściła. Zamiast rodzicielskiej spiny i perfekcjonizmu woli święty spokój, puzzle, skakanie po kałużach i książki Astrid Lindgren. Mieszka w Warszawie, ale pisze o Skandynawii, którą kocha, lubi, szanuje... i odwiedza kiedy tylko ma okazję. Szczęśliwa żona mężczyzny z dalekiej północy. Rozpieszcza na potęgę - głównie siebie i męża... a dzieci tylko od czasu do czasu :)

Inline
Inline