40 pysznych przepisów Sezonowej Szmuglerki na październik
„Sezonowa Szmuglerka” to zestawienie sezonowych warzyw i owoców wraz z masą pysznych i prostych przepisów, które umieszczam na blogu na początku każdego miesiąca. Ideą cyklu jest przemycanie roślin w zdrowych i smacznych potrawach gotowanych z myślą o całej rodzinie (w tym również o niejadkach kręcących nosem na zieleninę pod tradycyjną postacią).

Wszystkie przepisy publikowane w ramach cyklu są wegańskie, bo choć zdarza nam się jeść jajka i nabiał, ograniczamy je do minimum. Potrawy nadają się dla dzieci w wieku przedszkolnym, a po niewielkiej modyfikacji można podawać je również niemowlętom, których dietę rozszerzacie metodą BLW.

Przygotowując listy na kolejne miesiące korzystam z fantastycznego kulinarnego notatnika – Sezonownika.

Cykl „Sezonowa Szmuglerka” rozpoczęłam w październiku 2015 roku, więc na blogu znajdziesz pełny kalendarz kuchni sezonowej – smakowite, zdrowe i bezkompromisowe roślinne przepisy na 12 miesięcy:

Sezonowa Szmuglerka - STYCZEŃ Sezonowa Szmuglerka - luty FB Sezonowa Szmuglerka - MARZECSezonowa Szmuglerka - KWIECIEŃ Sezonowa-Szmuglerka-MAJ-T Sezonowa Szmuglerka - czerwiec66

Sezonowa Szmuglerka - lipiecSezonowa Szmuglerka - sierpienSezonowa Szmuglerka - wrzesien

Sezonowa Szmuglerka - PAŹDZIERNIK nr 3Sezonowa Szmuglerka - LISTOPAD Sezonowa Szmuglerka - GRUDZIEŃ2

 


Dlaczego warto jeść sezonowo?

To tanie – lokalne produkty są tańsze, niż importowane warzywa i owoce. Im mniej pośredników, tym niższa cena, dlatego warto zaopatrywać się u lokalnego rolnika – wówczas nawet ekologiczne warzywa i owoce nie zrujnują naszego domowego budżetu.
To zdrowe – istnieje zasada mówiąca, że człowiek powinien odżywiać się przede wszystkim tym, co rośnie w jego strefie klimatycznej w danej porze roku.
To pyszne, ciekawe i urozmaicone – będziecie zaskoczeni jak wiele potraw można wyczarować z sezonowych składników. Po zgłębieniu tematu okazuje się, że liczba potraw kuchni roślinnej jest praktycznie nieograniczona, a połączenia smaków, kolorów i zapachów przyprawiają o ślinotok i kiszki grające weselnego marsza.
• To wygodne – kiedy już złapiesz rytm, z palcem w nosie ugotujesz pyszny, zbilansowany i zgodny z porą roku obiad dla całej rodziny.

I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa: gotowanie zgodnie z porami roku ma Ci sprawiać przyjemność, a nie ograniczać. Egzotyczne owoce lub mrożonki „spoza sezonu” nie powinny prześladować Cię w koszmarach!
My również zajadamy importowane banany, kiwi i awokado, szklarniowe pomidory i natkę pietruszki oraz mrożony zielony groszek w formie puree, jednak naszą „bazą”, podstawą naszej kuchni są sezonowe warzywa i owoce.

Na pewno przyda Ci się „Parszywa Dwunastka” i „Czysta Piętnastka”, czyli aktualizowane co rok listy najbardziej i najmniej zanieczyszczonych warzyw i owoców. Ponieważ ekologiczne warzywa zazwyczaj są droższe niż te „pryskane”, warto znać te listy i korzystać z nich podczas zakupów (jeśli zależy Ci na odżywianiu, które jest zdrowe, a jednocześnie w rozsądnej cenie).


Komu przyda się cykl Sezonowa Szmuglerka”?

• Osobom, które chcą wprowadzić do kuchni więcej warzyw i owoców, poprawić i urozmaicić dietę.
Rodzicom niejadków wszelkiej maści.
O 3 typach niejadków przeczytaj więcej tutaj: Sezonowa Szmuglerka – marzec
Kiedy Twoje dziecko nie cierpi warzyw, możesz sprytnie przemycić je w pysznym, ładnie podanym posiłku. Możliwości jest mnóstwo:


Jak przemycić niejadkowi…

…surowe warzywa?
Nasz syn nie jada surówek i pewnie nie zmieni się to przez kilka najbliższych lat, ale już się tym nie przejmuję. Przemycam surowe warzywa, w tym wszelkie zielone listki, w owocowo-warzywnych smoothie i zielonym pesto „raw”, które dodaję do makaronu > Obiad w 15 minut: makaron z pesto.

…warzywa gotowane i pieczone?
Świetnie sprawdzą się tu zupy kremy (najchętniej wsuwane przez dzieci z dodatkiem drobnych grzanek lub groszku ptysiowego), warzywa pieczone a la frytki, kotlety i „ciastka” ulepione z kaszy i drobno startych warzyw oraz  pasty kanapkowe. Absolutnym hitem jest wszystko, co nadziewane: pierogi, paszteciki, naleśniki itd. Dzięki tym daniom jestem w stanie nakarmić synka dowolnym warzywem.

Ostatnia deska ratunku ♥
Kiedy nasz syn ma gorszy dzień i wyjątkowo kręci nosem, sięgam po „ostatnią deskę ratunku”. Od kilku lat jego ulubionym daniem jest kasza jaglana zmiksowana z czerwoną soczewicą, brokułami i kropelką dowolnego zdrowego oleju. Warto eksperymentować, aby znaleźć taką zdrową „ostatnią deskę ratunku”, którą uwielbia Twoje dziecko, i sięgać po nią w momentach kulinarnego kryzysu.

Smacznego!


Aktualna LISTA PRZEPISÓW NA PAŹDZIERNIK:
• kliknięcie w fotkę przekieruje Was do przepisu
• kliknięcie w nazwę warzywa przekieruje Was do listy potraw, w którego skład wchodzi dane warzywo


Sezonowe warzywa, owoce,

grzyby i orzechy

PAŹDZIERNIK



Źródło: Sezonownik


Bakłażan

SONY DSC


Brokuł

SONY DSC SONY DSC


Brukiew

zapiekanka-z-brukwi-05


Brukselka


Burak

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC SONY DSC botwinka-06  

 

 

 


Cebula

botwinka-06foto-06 placki ziemniaczane

SONY DSC

SONY DSCSONY DSCSONY DSC
SONY DSCSONY DSC

SONY DSC zupa-z-kurek-03


Chrzan


Cukinia

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC


Cykoria

SONY DSC

SONY DSC


Czarna rzepa

placki ziemniaczane


Czosnek
 
– znajdziecie go w większości przepisów na blogu: KLIK


Dynia

Przepisy zawierające zarówno miąższ, jak i pestki dyni.

SONY DSC

SONY DSCSONY DSC

SONY DSC

makaron-z-pestoSONY DSCSONY DSC


Fasola

SONY DSCSONY DSC

 


Fenkuł


Jarmuż

SONY DSC


Kabaczek


Kalafior

SONY DSC


Kalarepa

SONY DSC


Kapusta

SONY DSCSONY DSC


Marchew

botwinka-06

placki ziemniaczane

SONY DSCSONY DSC

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC


SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC
SONY DSC 
zupa-z-kurek-03


Ogórek

SONY DSC


Papryka

SONY DSC SONY DSC SONY DSC


Pasternak


Patison


Pietruszka + natka

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC


SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

SONY DSCSONY DSC zupa-z-kurek-03
Pomidor

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC


Por

SONY DSC


Rzepa

placki ziemniaczane


Seler

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC


Skorzonera


Topinambur


Ziemniaki

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC


placki ziemniaczaneSONY DSCSONY DSCSONY DSC


OWOCE SEZONOWE:


Brusznica


Czeremcha


Gruszka


Jabłko


Jarzębina


Tarnina


Winogrona


Żurawina

kuchnia sezonowa


GRZYBY:


Borowik

SONY DSC


Kurki

zupa-z-kurek-03


Podgrzybki


ORZECHY:


Orzechy laskowe


Orzechy włoskie


Smacznego!
.Renia-podpis

.


Fot. tytułowa – catharticflux (CC)

To również może Was zainteresować:



Udostępnij ten tekst!

Będzie mi miło, a innym sezonowo, pysznie, zdrowo i tanio




Poprzedni wpis
Następny wpis

Miłośniczka drapania po pleckach. Matka, która odpuściła. Zamiast rodzicielskiej spiny i perfekcjonizmu woli święty spokój, puzzle, skakanie po kałużach i książki Astrid Lindgren. Mieszka w Warszawie, ale pisze o Skandynawii, którą kocha, lubi, szanuje... i odwiedza kiedy tylko ma okazję. Szczęśliwa żona mężczyzny z dalekiej północy. Rozpieszcza na potęgę - głównie siebie i męża... a dzieci tylko od czasu do czasu :)

  • Musze w końcu zrobić jakis makaronik z pesto

  • Dynia, dynia, wreszcie jest dynia. Uwielbiam Moje dziecko od kiedy zaczęło chodzić do klubiku i obserwować inne dzieci podczas jedzenia przestało być niejadkiem, wiec już nie muszę stawać na uszach, żeby zjadła coś zdrowego, ale i tak twoje przepisy się przydadzą. Dzięki za te zestawienia.

  • świetne zestawienie – dodaję sobie w zakładkę

  • Buba Bajdocja

    Dzięęęęki!!!!!

Inline
Inline