Sezonowa Szmuglerka – LUTY
Kuchnia sezonowa zimą to duże wyzwanie… ale uszy do góry, luty to już ostatnia prosta! Byle do wiosny!


Kim jest Sezonowa Szmuglerka?

To zdesperowana matka, która kierowana miłością, wiedzą i najlepszymi chęciami, stara się odżywiać swoją rodzinę zdrowo i sezonowo. Z uporem maniaka!

Na początku każdego miesiąca zamieszczam na blogu listę warzyw i owoców, na które trwa sezon, wraz z linkami do archiwalnych przepisów. Wiele z nich to sprytny sposób na przemycenie zieleniny wszystkim zatwardziałym niejadkom!

Na poprzednie części cyklu możecie zerknąć tutaj:

kuchnia sezonowa

.

PAŹDZIERNIK – Jak zostać Sezonową Szmuglerką?

.

 .

SONY DSC.

LISTOPAD

.

.

sezonowa-szmuglerka-grudzień-canva.

GRUDZIEŃ

.

.

sezonowa-szmuglerka-styczen

.

STYCZEŃ

.

.

A oto aktualna LISTA PRZEPISÓW NA LUTY:
• kliknięcie w fotkę przekieruje Was do przepisu
• kliknięcie w nazwę warzywa przekieruje Was do listy potraw, w którego skład wchodzi dane warzywo


Sezonowe warzywa i owoce

LUTY




Burak

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC SONY DSC
SONY DSC


Cebula

SONY DSC

SONY DSCSONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC


Cykoria

SONY DSC

SONY DSC


Czosnek
– znajdziecie go w większości przepisów na blogu: KLIK


Fasola

SONY DSCSONY DSC


Jarmuż

SONY DSC


Kapusta

SONY DSCSONY DSC


Marchew

placki ziemniaczaneSONY DSCSONY DSCSONY DSC

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC


SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC


Pietruszka + natka

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

SONY DSC


SONY DSC


Por

SONY DSC


Rzepa

placki ziemniaczane


Seler

SONY DSCSONY DSCSONY DSC


Ziemniak

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC


placki ziemniaczaneSONY DSCSONY DSCSONY DSC


Ponadto w lutym trwa sezon na:
• Brukiew, pasternak i topinambur – chętnie coś bym z nich upichciła, ale trudno je dostać
• Owoce: cytrusy, gruszki i jabłka

Wiem, wiem, dawno nie wrzucałam żadnych nowych przepisów… ale liczę na Waszą wyrozumiałość Ze względu na gorący okres w naszej rodzinie, związany z końcówką ciąży i porodem, nie mam głowy do kulinarnych eksperymentów i gotuję według ulubionych, sprawdzonych przepisów.

Jednak czas karmienia piersią, a potem rozszerzania diety Panny Kijanki z pewnością będzie dla mnie mega inspirujący Trzymajcie kciuki!

podpis05_200px cut

.

.

.

.

Fot. tytułowa – Agnieszka Bladzik (CC0)


To również może Was zainteresować:

Poprzedni wpis
Następny wpis

Miłośniczka drapania po pleckach. Matka, która odpuściła. Zamiast rodzicielskiej spiny i perfekcjonizmu woli święty spokój, puzzle, skakanie po kałużach i książki Astrid Lindgren. Mieszka w Warszawie, ale pisze o Skandynawii, którą kocha, lubi, szanuje... i odwiedza kiedy tylko ma okazję. Szczęśliwa żona mężczyzny z dalekiej północy. Rozpieszcza na potęgę - głównie siebie i męża... a dzieci tylko od czasu do czasu :)

  • Jestem za burakiem. To najlepszy owoc jaki znam. Jest tak wdzięczny w obróbce jak mało który. Wczoraj jadłem gotowane talarki w occie balsamiczym. rewelacja.

    • Mniam! Też kocham ten „owoc” Cudownie też smakuje upieczony w folii, np. jako dodatek do sałatek.

  • Ale świetny pomysł na cykl wpisów zajrzałam do kilku przepisów z cebulą i ziemniakami, są ciekawe i oryginalne, z przyjemnością któreś wypróbuje, o ile uda się zdobyć składniki

  • starflowerpl

    Hej, ale pasternak jest łatwo dostać:) wystarczy chcieć kupić pietruszkę. Bo często oszukują i dają pasternak zamiast pietruszki np. w paczkach z włoszczyzną

    • Ale jaja, to ciekawe co piszesz! A myślałam, że byłam dotąd pasternakową dziewicą
      Zresztą nawet jeśli zostałam oszukana, to pewnie nie umiałabym odróżnić smaku pasternaku od pietruszki – taki już smutny los mieszczucha z dziada pradziada

  • Burak bardzo zdrowy, ale muszę przyznać, że sałatka z kuskusem mnie zaintrygowała. Idealna do pracy, więc ją wypróbuję. Dzięki

  • wolnaprzestrzen

    pysznie zdrowo i również po mojemu. Mój mały Szkrab wcina sezonowe produkty jak leci większy grymasi…ale nie poddaje się

    • Zastanawiam się z czego to wynika. Starszakowi też przemycam jak mogę, czasem wręcz staję na głowie, na przykład miksuję koktajle owocowo-warzywne, które zabarwiam mrożonymi truskawkami, żeby miały jego ulubiony kolor i smak Starszak nie tyka surówek/sałatek, więc to jedyny sposób, żeby przemycić mu surowe warzywa.
      Z młodszym dzieckiem planuję bardziej przyłożyć się do BLW – zobaczymy czy skutecznie

  • Jabłka to u nas codzienność Masz rację-byle do wiosny

  • Buraki! Dzisiaj postawilam do ukiszenia

  • Ja planuję na dniach wykorzystać buraki do ciasta

  • Lista jak znalazł. Dzisiaj jadę na zakupy w celu obrabowania stoiska z warzywami. Brakuje mi ich.

  • O jaka sprytna ściągawka! Dziękuję!

  • Przydatny post na te zimowe miesiące, ale nich już będzie wiosna z całym swoim nowalijkowym dobrodziejstwem

Inline
Inline