Sezonowa Szmuglerka – LUTY
Kuchnia sezonowa zimą to duże wyzwanie… ale uszy do góry, luty to już ostatnia prosta! Byle do wiosny!


Kim jest Sezonowa Szmuglerka?

To zdesperowana matka, która kierowana miłością, wiedzą i najlepszymi chęciami, stara się odżywiać swoją rodzinę zdrowo i sezonowo. Z uporem maniaka!

Na początku każdego miesiąca zamieszczam na blogu listę warzyw i owoców, na które trwa sezon, wraz z linkami do archiwalnych przepisów. Wiele z nich to sprytny sposób na przemycenie zieleniny wszystkim zatwardziałym niejadkom!

Na poprzednie części cyklu możecie zerknąć tutaj:

kuchnia sezonowa

.

PAŹDZIERNIK – Jak zostać Sezonową Szmuglerką?

.

 .

SONY DSC.

LISTOPAD

.

.

sezonowa-szmuglerka-grudzień-canva.

GRUDZIEŃ

.

.

sezonowa-szmuglerka-styczen

.

STYCZEŃ

.

.

A oto aktualna LISTA PRZEPISÓW NA LUTY:
• kliknięcie w fotkę przekieruje Was do przepisu
• kliknięcie w nazwę warzywa przekieruje Was do listy potraw, w którego skład wchodzi dane warzywo


Sezonowe warzywa i owoce

LUTY




Burak

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC SONY DSC
SONY DSC


Cebula

SONY DSC

SONY DSCSONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC


Cykoria

SONY DSC

SONY DSC


Czosnek
– znajdziecie go w większości przepisów na blogu: KLIK


Fasola

SONY DSCSONY DSC


Jarmuż

SONY DSC


Kapusta

SONY DSCSONY DSC


Marchew

placki ziemniaczaneSONY DSCSONY DSCSONY DSC

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC


SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC


Pietruszka + natka

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

SONY DSC


SONY DSC


Por

SONY DSC


Rzepa

placki ziemniaczane


Seler

SONY DSCSONY DSCSONY DSC


Ziemniak

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC


placki ziemniaczaneSONY DSCSONY DSCSONY DSC


Ponadto w lutym trwa sezon na:
• Brukiew, pasternak i topinambur – chętnie coś bym z nich upichciła, ale trudno je dostać
• Owoce: cytrusy, gruszki i jabłka

Wiem, wiem, dawno nie wrzucałam żadnych nowych przepisów… ale liczę na Waszą wyrozumiałość Ze względu na gorący okres w naszej rodzinie, związany z końcówką ciąży i porodem, nie mam głowy do kulinarnych eksperymentów i gotuję według ulubionych, sprawdzonych przepisów.

Jednak czas karmienia piersią, a potem rozszerzania diety Panny Kijanki z pewnością będzie dla mnie mega inspirujący Trzymajcie kciuki!

podpis05_200px cut

.

.

.

.

Fot. tytułowa – Agnieszka Bladzik (CC0)


To również może Was zainteresować:

Poprzedni wpis
Następny wpis

Miłośniczka drapania po pleckach. Matka, która odpuściła. Zamiast rodzicielskiej spiny i perfekcjonizmu woli święty spokój, puzzle, skakanie po kałużach i książki Astrid Lindgren. Mieszka w Warszawie, ale pisze o Skandynawii, którą kocha, lubi, szanuje... i odwiedza kiedy tylko ma okazję. Szczęśliwa żona mężczyzny z dalekiej północy. Rozpieszcza na potęgę - głównie siebie i męża... a dzieci tylko od czasu do czasu :)

Inline
Inline