SONY DSC
Całkiem smaczna, bardzo prosta, błyskawiczna sałatka „z resztek” – warto ją zrobić, aby wykorzystać listki wydłubane z cykorii, na przykład z pieczonych łódeczek z aromatycznym sosem.

Składniki:

Środki z 6-8 cykorii lub 3 całe cykorie
30 g orzechów pistacjowych
50 g zielonego groszku

Sos:

2 łyżki oleju lnianego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka słodu daktylowego
1 łyżeczka soku z cytryny


Wykonanie:

• Posiekać dość drobno listki cykorii.

• Obrać orzechy pistacjowe.

• Ugotować zielony groszek (około 5 minut).

• Dokładnie wymieszać składniki dressingu.

• Wymieszać wszystkie składniki w salaterce i skropić sosem


Przepis pochodzi z mojego „starego” bloga DzikieZiemniaki.pl

Poprzedni wpis
Następny wpis

Miłośniczka drapania po pleckach. Matka, która odpuściła. Zamiast rodzicielskiej spiny i perfekcjonizmu woli święty spokój, puzzle, skakanie po kałużach i książki Astrid Lindgren. Mieszka w Warszawie, ale pisze o Skandynawii, którą kocha, lubi, szanuje... i odwiedza kiedy tylko ma okazję. Szczęśliwa żona mężczyzny z dalekiej północy. Rozpieszcza na potęgę - głównie siebie i męża... a dzieci tylko od czasu do czasu :)

Inline
Inline