SONY DSC
Coś dla wielbicieli czarnuszki – pycha! Super proste i szybkie kotlety, które wymyśliłam, gdy chciałam spożytkować resztki obiadu z poprzedniego dnia.

Składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
2 łyżki czarnuszki
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka pestek dyni
pieprz, sól (niedużo, ponieważ to czarnuszka jest już główną „przyprawą”)
ewentualnie 4 małe pieczarki (dodałam je, bo zalegały w lodówce, ale bez nich też się obejdzie

SONY DSC

Wykonanie:

• Kaszę zmiksować blenderem, a czarnuszkę, pestki dyni i słonecznika zmielić w młynku do kawy lub…

• …wszystko przekręcić przez maszynkę „do mięsa”.

• Ulepić kotleciki i usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku (20 minut w temperaturze 180ºC).

Smacznego!


Przepis pochodzi z mojego „starego” bloga DzikieZiemniaki.pl


Poprzedni wpis
Następny wpis

Miłośniczka drapania po pleckach. Matka, która odpuściła. Zamiast rodzicielskiej spiny i perfekcjonizmu woli święty spokój, puzzle, skakanie po kałużach i książki Astrid Lindgren. Mieszka w Warszawie, ale pisze o Skandynawii, którą kocha, lubi, szanuje... i odwiedza kiedy tylko ma okazję. Szczęśliwa żona mężczyzny z dalekiej północy. Rozpieszcza na potęgę - głównie siebie i męża... a dzieci tylko od czasu do czasu :)

Inline
Inline