SONY DSC

Składniki

12 arkuszy papieru ryżowego
Woda do namoczenia papieru ryżowego i gotowania pierożków na parze

Nadzienie:

Opakowanie mrożonego szpinaku
Kostka tofu naturalnego 180 g
4 duże ząbki czosnku
1/3 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki chilli
2 łyżki oleju rzepakowego
Pieprz czerwony (choć lepszy byłby syczuański)
Sól wg uznania

Sos:

1/4 filiżanki dobrego sosu sojowego
1/4 filiżanki wody
1 łyżeczka octu ryżowego

Podane składniki wystarczą na 24 sztuki pierożków.

SONY DSC

Wykonanie

• Rozmrozić szpinak.

• Podsmażyć chilli i imbir na 2 łyżkach oleju.

• Wycisnąć 4 ząbki czosnku i dorzucić do przypraw.

• Kiedy czosnek będzie złoty, dorzucić szpinak, wymieszać i dusić pod przykryciem maks. 10 minut.

• Zetrzeć tofu na dużych oczkach tarki (będzie wyglądało ładniej, niż pokruszone) i dodać do szpinaku pod koniec duszenia.

• Przyprawić solą i czerwonym pieprzem. Gotowe nadzienie będzie wyglądało tak:

SONY DSC

• No to zawijamy! Płaty papieru ryżowego należy przeciąć na 4 ćwiartki (najlepiej nożyczkami). Każdy pierożek zawijałam z 2 ćwiartek, na wypadek gdyby jedna z nich pękła.

• Namoczyć papier ryżowy do momentu, kiedy stanie się elastyczny.

• Na środek ćwiartki nałożyć 1 czubatą łyżeczkę nadzienia. Zawinąć rogi jak na zdjęciach poniżej. Papier ryżowy po chwili powinien nieco wyschnąć i się skleić.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

• Wyciąć krążek np. z papieru do pieczenia i ułożyć na dnie naczynia do gotowania na parze, aby pierożki się nie przykleiły.

SONY DSC

• Pierożki gotować na parze maks. 5 minut (właściwie to chodzi tylko o ich podgrzanie). W międzyczasie wymieszać składniki sosu.

• Zjeść. Ponarzekać, że nie zrobiliście podwójnej porcji. Zrobić wszystko jeszcze raz

SONY DSC

Jak powstał przepis?

W Warszawie absolutnym hitem są chińskie pierogi z Parnika. Tym zgubnym nałogiem zarazili nas znajomi i od tamtej pory nie dość, że całą rodziną zajadamy pierożki tak często jak się tylko da, to jeszcze kilka razy w tygodniu składam gigantyczne zamówienia dla koleżanek z pracy.

Parnik ma w ofercie kilka smaków wegańskich, jednak w opinii większości znajomych najsmaczniejsze są pierożki ze szpinakiem i żółtym serem, który w wersji DIY zamieniłam na tofu. Moja wersja nadzienia pod względem smaku i zapachu jest bardzo zbliżona do oryginału. Nie rozgryzłam jeszcze do końca składu sosu z Parnika, ale ten, który zaproponowałam powyżej też daje radę.

W Parniku pierogi lepią z cieniutkiego ciasta pszennego, ale zastąpiłam je papierem ryżowym. W lepienie pierogów bawię się tylko od święta, poza tym chodziło też o to, aby przepis był dla Was łatwy do odtworzenia.
Spróbujecie? Smacznego!


Przepis pochodzi z 11.06.2015 r. z mojego „starego” bloga DzikieZiemniaki.pl


Poprzedni wpis
Następny wpis

Miłośniczka drapania po pleckach. Matka, która odpuściła. Zamiast rodzicielskiej spiny i perfekcjonizmu woli święty spokój, puzzle, skakanie po kałużach i książki Astrid Lindgren. Mieszka w Warszawie, ale pisze o Skandynawii, którą kocha, lubi, szanuje... i odwiedza kiedy tylko ma okazję. Szczęśliwa żona mężczyzny z dalekiej północy. Rozpieszcza na potęgę - głównie siebie i męża... a dzieci tylko od czasu do czasu :)