SONY DSC
Lubicie cykorię? Trudno się do niej przekonać – kiedyś sama kręciłam nosem, ale teraz uwielbiam jej gorzki, intensywny smak. A już cykoria zapiekana z aromatycznym wegańskim sosem to prawdziwe niebo w gębie! ♥

Składniki:

6-8 cykorii
2 łyżki oleju

Farsz:

1 szklanka ziaren słonecznika
5 łyżek płatków drożdży nieaktywnych
2 łyżki płatków owsianych lub jaglanych (w wersji bezglutenowej – klik)
1/4 łyżeczki czarnej soli Kala Namak
Czarny pieprz świeżo zmielony – dużo!
2 łyżeczki ziół prowansalskich lub innych ulubionych ziół
1 szklanka wody lub mleka roślinnego
1/2 łyżeczki kurkumy

Do dekoracji:

sezam
natka pietruszki


Wykonanie:

• Ziarna słonecznika namoczyć minimum przez godzinę przed przystąpieniem do gotowania.

• Cykorię umyć, przekroić na połówki i usunąć wewnętrzne listki, tak aby powstały łódeczki. Środki cykorii można wykorzystać na sałatkę (klik).

• Łódeczki posmarować olejem. Listki i tak pewnie trochę się przypieką, ale nic nie szkodzi – będą pyszne!

• W pojemniku blendera zmiksować ziarna słonecznika i mleko roślinne lub wodę na gładki krem. Dodać pozostałe składniki sosu i ponownie zmiksować.

• Wypełnić łódeczki sosem i zapiekać około 20 minut w 180°C.

• Podawać na ciepło z dowolną dekoracją – u mnie ziarna sezamu i natka pietruszki.


Przepis pochodzi z mojego „starego” bloga DzikieZiemniaki.pl

SONY DSC

SONY DSC

 

Poprzedni wpis
Następny wpis

Miłośniczka drapania po pleckach. Matka, która odpuściła. Zamiast rodzicielskiej spiny i perfekcjonizmu woli święty spokój, puzzle, skakanie po kałużach i książki Astrid Lindgren. Mieszka w Warszawie, ale pisze o Skandynawii, którą kocha, lubi, szanuje... i odwiedza kiedy tylko ma okazję. Szczęśliwa żona mężczyzny z dalekiej północy. Rozpieszcza na potęgę - głównie siebie i męża... a dzieci tylko od czasu do czasu :)

Inline
Inline