SONY DSC
Jeśli Wasze dzieciaki uwielbiają frytki, warto to wykorzystać i przemycić im inne sezonowe warzywa… a nawet szpinak! Yay!

Pieczone warzywa są równie pyszne, jak frytki smażone na głębokim tłuszczu. Jestem pewna, że już kiedyś piekliście warzywa w ten lub zbliżony sposób, bo to banalnie prosty przepis. Jesienią warto go sobie przypomnieć, aby przemycić warzywa sezonowe (klik: Sezonowa Szmuglerka – październik). Wystarczy pokroić je w słupki lub łódeczki, skropić oliwą, przyprawić i do piekarnika!

Nasz Syn zajada, aż trzęsą mu się jego małe, wszystkosłyszące uszy To w ten magiczny sposób udaje mi się przeszmuglować takie cudeńka jak marchew, buraki, seler czy korzeń pietruszki. Spróbujcie!



Składniki

Pieczone warzywa:

4 ziemniaki
2 marchewki
1/2 cukinii
1/2 bakłażana
Często dodaję również buraki, seler i korzeń pietruszki

Kilka łyżek oliwy z oliwek
Ulubione zioła (u nas mieszanka prowansalska)
Opcjonalnie czosnek granulowany
Czarny pieprz
Sól (jeśli solicie dziecięce posiłki)

Pesto:

250 g świeżego szpinaku
1/2 filiżanki oleju lnianego, oliwy z oliwek lub innego ulubionego oleju
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka słonecznika
1 łyżka sezamu
Czarny pieprz
Sól (jeśli solicie dziecięce posiłki)
Opcjonalnie 1 ząbek czosnku (dla dzieci polecam łagodniejszą wersję)

SONY DSC


Wykonanie

• Wszystkie warzywa obrać i pokroić w łódeczki lub słupki – tak, aby w jak największym stopniu przypominały frytki
• Wrzucić do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, przyprawić i dokładnie wymieszać.
• Wstawić do piekarnika o temp. 200°C. Piec przez 15 minut pod przykryciem, a następnie kontynuować bez pokrywy/folii aluminiowej. Piec do miękkości i zrumienienia (u nas wystarczy 35 minut, lecz jak Wam już kiedyś pisałam, zależy to od piekarnika – w naszym muszę zawsze skracać czas podany w przepisach).

SONY DSC

• Kiedy warzywa się pieką, przygotujcie pesto (jest podobne do tego, które polecałam tutaj: Obiad w 15 minut: makaron plus pesto z rukoli, lecz dużo łagodniejsze).
• Szpinak umyć i osuszyć na sitku lub ręczniku kuchennym.
• W młynku do kawy zmielić po 1 łyżce pestek dyni, słonecznika i sezamu.
• Szpinak, pestki, olej lniany i przyprawy i zblendować na gładką masę w blenderze ręcznym lub kielichowym.
• Pesto można podawać osobno jako dip lub wymieszać je z upieczonymi warzywami – zastosujecie trik, który najlepiej sprawdzi się u Waszych dzieciaków. Sesese!

SONY DSC

Wskazówka dla niejadków: nasz Syn zajada o wiele chętniej, kiedy może uczestniczyć w przygotowaniu tego dania. Wprawdzie nie obiera i nie kroi warzyw, ale uwielbia dodawać oliwę, przyprawy, mieszać, nastawiać minutnik i zaglądać do piekarnika.
W trakcie przygotowań kilkakrotnie nakręcam go, mówiąc na przykład „Mniam, mniam, ale to będzie pyszne! Już nie mogę się doczekać”. Sukces gwarantowany!


Wszystkie przepisy z wykorzystaniem warzyw, na które jest sezon w październiku, zebrałam w gigantycznym wpisie Jak zostać Sezonową Szmuglerką? Zajrzyjcie! Na pewno znajdziecie coś, co zachwyci Wasze dzieciaki!


podpis05_200px cut


Poprzedni wpis
Następny wpis

Miłośniczka drapania po pleckach. Matka, która odpuściła. Zamiast rodzicielskiej spiny i perfekcjonizmu woli święty spokój, puzzle, skakanie po kałużach i książki Astrid Lindgren. Mieszka w Warszawie, ale pisze o Skandynawii, którą kocha, lubi, szanuje... i odwiedza kiedy tylko ma okazję. Szczęśliwa żona mężczyzny z dalekiej północy. Rozpieszcza na potęgę - głównie siebie i męża... a dzieci tylko od czasu do czasu :)