SONY DSC
W sieci krąży mnóstwo przepisów na jarmuż: chipsy jarmużowe, zapiekanki, sałatki…
Dziś zdradzę Wam nasz ulubiony rodzinny przepis i najlepszy sposób, aby oswoić to zielsko
Prosty, szybki i przepyszny!

Składniki:

1/2 kg jarmużu
Około 2 litry wody
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki masła z orzechów arachidowych
3 łyżki gorącej wody (sos będzie miał bardzo intensywny smak, więc ta odrobina wody dla nadania odpowiedniej konsystencji mu nie zaszkodzi)

jarmuż z sosem

 

Wykonanie:

• Oderwać liście od łodyg i twardej środkowej części. Dokładnie umyć jarmuż. Ma sporo zakamarków, skubany!

• Zagotować około 2 litry wody. Do wrzącej wody wrzucić jarmuż i blanszować przez mniej więcej minutę. Odlać wodę lub wyłowić liście łyżką cedzakową.

• Wymieszać składniki sosu: sok z cytryny, sos sojowy, masło orzechowe i gorącą wodę. Aby sos był idealnie gładki można na tym etapie użyć blendera kielichowego lub ręcznego.

• Przełożyć jarmuż do miski (podane składniki starczą na salaterkę standardowej wielkości), polać sosem, dokładnie wymieszać i zajadać!


Smacznego!
.Renia-podpis
.

Polub blog na Facebooku, wrzucam tam fajne rzeczy
i informuję o nowych wpisach ↓


Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
lub udostępnisz ten tekst



 

jarmuż z sosem

 

jarmuż z sosem


Przepis pochodzi z mojego poprzedniego bloga: DzikieZiemniaki.pl


Poprzedni wpis
Następny wpis

Miłośniczka drapania po pleckach. Matka, która odpuściła. Zamiast rodzicielskiej spiny i perfekcjonizmu woli święty spokój, puzzle, skakanie po kałużach i książki Astrid Lindgren. Mieszka w Warszawie, ale pisze o Skandynawii, którą kocha, lubi, szanuje... i odwiedza kiedy tylko ma okazję. Szczęśliwa żona mężczyzny z dalekiej północy. Rozpieszcza na potęgę - głównie siebie i męża... a dzieci tylko od czasu do czasu :)

Inline
Inline