SONY DSC

very wild berry

Jeśli bywacie w Costa Coffee (dawniej Coffee Heaven), na pewno znacie ich popisowy koktajl jagodowy – Very Wild Berry. Otóż pewnego pięknego dnia stałam sobie przy kontuarku i bezczelnie podejrzałam jego skład, po czym postanowiłam odtworzyć go w domu.
Ale, ale! To byłoby zbyt proste! Dlatego opracowałam domową, wegańską, nieco zdrowszą wersję, którą dziś Wam z dumą prezentuję.
Jeśli jednak puste kalorie i nabiał Wam niestraszne i chcecie przygotować Very Wild Berry według oryginalnej receptury, składniki używane w Costa Coffee znajdziecie na końcu przepisu

Do przygotowania koktajlu potrzebny Wam będzie blender ręczny – żyrafa lub dość mocny blender kielichowy (mój robot Bosch niestety nie daje sobie rady z kostkami lodu ani zamrożonymi bananami).

Składniki:

1 szklanka pokruszonego lodu
3 banany pokrojone w plasterki i zamrożone przez minimum 2 godziny
1/2 lub 1 szklanka leśnych jagód (jeśli dodacie całą szklankę smak będzie bardziej intensywny, ale mniej zbliżony do oryginału)
1/2 szklanki soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego
1/2 szklanki jogurtu sojowego (a jeśli nie macie na stanie takich luksusów, może być mleko)

very wild berry

Wykonanie:

• Banany umyć, obrać, pokroić w plasterki o grubości około 1/2 cm i zamrozić przez minimum 2 godziny.
• Wyjąć banany z zamrażarki, odczekać chwilę i zmiksować blenderem ręcznym na cudownie kremowe, gładkie wegańskie lody:

very wild berry

Spróbujcie jakie to pyszne! Konsystencja i smak zaskakują, prawda? Tylko mi nie wszamać wszystkiego! Robimy przecież domowe Very Wild Berry
• Kostki lodu pokruszyć z grubsza blenderem (lub jeśli Wasz sprzęt niedomaga, zawińcie kostki w kuchenny ręcznik i walnijcie kilka razy wałkiem do ciasta lub innym tłuczkiem).
• Do bananów i lodu dodajcie pozostałe składniki: jagody, sok i jogurt i zblendujcie na najpyszniejszy pod letnim słońcem koktajl ♥ Mniam!

very wild berry

 

A teraz, jak obiecałam, lista składników kawiarnianego Very Wild Berry (możecie trochę poeksperymentować z ich proporcjami, ale smak wyjdzie bardzo zbliżony do oryginału):
pokruszony lód – pod względem objętości jest go najwięcej
dżem jagodowy – około 2 łyżki
sok pomarańczowy – pięćdziesiątka
lody śmietankowe – 1 lub 2 gałki
jogurt naturalny – około 200 ml

Orzeźwiajcie się na zdrowie Smacznego!



Przepis pochodzi z 24.07.2015 r. z mojego „starego” bloga DzikieZiemniaki.pl


Poprzedni wpis
Następny wpis

Miłośniczka drapania po pleckach. Matka, która odpuściła. Zamiast rodzicielskiej spiny i perfekcjonizmu woli święty spokój, puzzle, skakanie po kałużach i książki Astrid Lindgren. Mieszka w Warszawie, ale pisze o Skandynawii, którą kocha, lubi, szanuje... i odwiedza kiedy tylko ma okazję. Szczęśliwa żona mężczyzny z dalekiej północy. Rozpieszcza na potęgę - głównie siebie i męża... a dzieci tylko od czasu do czasu :)

  • Przyznaję się bez bicia, że od razu przewinęłam na dół – puste kalorie i nabiał zapowiadały się tak pysznie…!

    • Tu nie bijemy. Zbieraj Ty te jagody do dzbanuszka i marsz do kuchni! Jest moc!

  • Reniu, nigdy nie probowalam tego koktajlu w Costa Cafe. Twoja zdrowsza alternatywa zdecydowanie bardziej do mnie przemawia! Na pewno wyprobuje

  • Oj, wypiłabym teraz o poranki taki koktajl!

    • Jest pycha! Takiego śniadanie to luksus, od którego można się uzależnić, więc ja traktuję go raczej jako deser

  • Dobre to! Zastanawiam się tylko czy mój blender podoła z mrożonymi bananami… hmm

    • Ręczny powinien bez problemu dać radę! Za kielichowy nie ręczę Odczekaj z blendowaniem tak 5-10 minut od wyjęcia, żeby banany nie były zamrożone na kamień.

Inline
Inline